Medierea penala. Conditii

 

Medierea unui conflict penal necesita intrunirea unui numar de factori esentiali in discutarea conflictului si solutiilor la conflict.

mediere in romaniaMedierea este un proces de solutionare a conflictului dintre persoana faptuitorului si persoana vatamata. Conflictul dintre aceste persoane este mediabil indiferent de incadrarea juridica a faptei, de modul ori conditiile de incriminare, de efectele pe care le poate avea un acord de mediere in dosarul penal.

Medierea unui conflict dintre doua sau mai multe persoane implicate in raportul conflictual penal, este posibila in anumite conditii speciale.

In primul rand o conditie este existenta faptei. Existenta conflictului in realitatea obiectiva. Stim prea bine ca la organele judiciare se fac fel si fel de plangeri, si printre ele se gasesc acuzati regi, presedinti, politicieni, oameni din secolele trecute, etc. Deasemeni unele din plangerile catre organele judiciare se adreseaza unor persoane vii, actuale, dar care nici pe departe nu au legatura cu cel care face plangerea ori cu fapta sesizata, fiind doar plangeri fantasmagorice, sicanatorii ori calomniatorii. Conditia existentei faptei este implinita daca recunaosterea acesteia de catre faptuitor este asumata in fata mediatorului prin acceptul medierii. O fapta presupusa nu poate fi mediata. O simpla invinuire nu poate face obiectul conflictului ca fond al unei medieri. Asumarea faptei in fata mediatorului nu este o asumare ori declarare a vinovatiei sale penale. In fapt acest lucru este fiintial legat si de confidentialitatea discutiilor din mediere, discutii ce elimina orice ingerinta din timpul sau de dupa mediere a unor organe ori persoane judiciare.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie