George Maior: Romania trebuie sa se fortifice cat mai bine intern, pentru a se exprima mai bine extern

 

România trebuie sa se fortifice cât mai bine intern, pentru a se putea exprima mai bine si mai eficient extern, a declarat, vineri, la Universitatea de Vest din Timisoara, directorul SRI, George Maior, într-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent si societatea cunoasterii în secolul XXI.

George MaiorMaior a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, distinctia fiind înmânata de rectorul Marilen Pirtea, „ca semn de recunoastere publica a meritelor exceptionale”. Ceremonia de decernare a distinctiei acordate lui George Maior a avut loc în Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara.

Directorul SRI a declarat, în discursul rostit cu aceasta ocazie, ca multi se întreaba retoric, dupa aderarea la NATO si la UE, care este noul proiect national al României. „Dupa parerea mea, întrebarea este cel putin falsa, daca nu caduca, pentru ca sarcina noastra si misiunea noastra este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO si Uniunea Europeana, ne pot facilita, respectiv cresterea sigurantei pentru toata lumea, a securitatii nationale pe de-o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, nationale care trebuie sa continue dupa ce am realizat aceste obiective de integrare în NATO si Uniunea Europeana”, a spus directorul SRI.

El a subliniat ca nu mai trebuie sa inventam idei, sa lucram cu proiecte noi: „Proiectul este aici, în aceasta necesitate istorica de a merge mai departe în aceste organizatii, întarindu-ne suveranitatea pe de-o parte si absorbind si ceea ce dau ele ca beneficii sau pot da ca beneficii pentru cetateni si pentru popor: prosperitate economica si securitate”.

„România trebuie sa se fortifice cât mai bine pe plan intern, pentru a se putea exprima mai bine si mai eficient în plan extern, mai vizibil, mai consistent si în concordanta cu un set de interese nationale bine definite. Fortificarea interna, întarirea interna, de fapt, presupune actiuni multiple la nivelul statului, al societatii, este vital sa avem de aceea, dupa parerea mea, un stat nou, mai suplu, mai inteligent, capabil sa capteze informatii si sa foloseasca în toate aceste domenii despre care vorbeam, cu institutii solide, functionale, implicate activ acolo unde este nevoie, dar discret, în zonele în care energiile private se manifesta concret”, a spus Maior. Cristian Fierbinteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie