George Maior: Evenimentele de la Paris pot avea efecte asupra admiterii Romaniei in spatiul Schengen

 

Vor mai exista atentate teroriste in Europa. Au fost dejucate atentate si in Romania. Serviciile secrete europene sunt pregatite pentru noul nivel de terorism, dar nu exista securitate absoluta. Uneori preventia nu se poate realiza, afirma directorul SRI George Maior.

George MaiorIntr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, George Maior a sustinut ca in Romania nu exista in acest moment un pericol major de atentat terorist, dar SRI a luat masuri suplimentare: „pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta”.

George Maior a aratat ca atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor „precise operationale: o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente. Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ.”

Directorul SRI nu exclude posibilitatea ca evenimentele de la Paris sa aiba efecte si asupra admiterii Romaniei in spatiul Schengen.

Atentatele de la Paris reprezinta un nou mod de actiune in materie de terorism?

Observam si elemente clasice si elemente noi. Elementele clasice se regasesc in multe atentate, de exemplu luare de ostatici, folosirea unor arme conventionale. Elementul nou ar fi legat de acest amestec extraordinar de emotie indus prin alegerea tintei, extrem de sensibila la nivelul opiniei publice.

S-a dorit o lovitura in inima unei libertati fundamentale a democratiilor, libertatea de expresie, cu rezonanta si simbolistica publica extraordinara in plan european. In aceasta era post-moderna, in care media, comunicarea joaca un rol atat de important, organizatiile teroriste au ca scop inducerea unor emotii care, initial, slabesc foarte mult un stat si institutiile care au ca misiune prevenirea unor asemenea evenimente.

Sunt analisti care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elita, si dotarea lor: arme automate, lansator de racheta.

Citeste interviul integral pe ziare.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie