Romanii nu profita de facilitatea de a-si schimba furnizorul de energie

 

În goana după profit, marii furnizori de energie nu sunt interesați să facă oferte atractive de preț consumatorilor casnici. Astfel, aceștia rămân blocați în relația cu companiile de profil.

energie electricaLa aproape șase luni de la apariția ordinului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final, românii nu profită de facilitatea ce le-ar putea aduce, în final, facturi mai ieftine. Există mai multe motive ale inerției din prezent. Primul ar fi lipsa de interes atât a consumatorilor, cât și a furnizorilor. Consumatorii ar putea obține cu greu de pe piața liberă un preț asemănător cu cel reglementat. Asta deoarece nu au posibilitatea companiilor mari de a se duce pe bursă și a cumpăra cantități mari de energie care poate fi mai ieftină și cu 40%. Dacă alege să-și schimbe furnizorul, consumatorul iese din zona de reglementare, unde costurile nu mai sunt suportate parțial de stat, potrivit reglementărilor ANRE.

În prezent, jumătate din prețul plătit de consumatorii casnici este reglementat, iar cealaltă jumătate este achiziționată de pe piața liberă. Pe de altă parte, nici furnizorii nu sunt interesați să vină cu oferte către cosnumatorii casnici. Asta deoarece pot vinde la prețuri bune cantități foarte mari pe burse, la un preț asemănător cu cel plătit acum de un consumator casnic. Competitiția dintre furnizori va deveni însă tot mai dură pe măsură ce piața va fi tot mai dereglementată, considera Octavian Lohan, membru în consiliul de administrație al Transelectrica.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie