Aradul are cea mai mare densitate de spatii de retail din Romania

 

La şapte ani de la declanşarea crizei imobiliare, Aradul continuă să reamintească de degringolada în care a intrat piaţa românească. Oraşul care promitea cinci centre comerciale pe o stradă a rămas în final cu două proiecte şubrezite, după ce Carrefour, Cora şi mallul Armonia au fost eliminate.

Atrium Center AradCalea Aurel Vlaicu din Arad oferă un tablou clar al evoluţiei întregii pieţe imobiliare din România. În plin avânt economic, investitorii se grăbeau să cumpere aici terenuri pentru a-şi asigura expansiunea într-o ţară în care cuvântul mall începea să fie la modă. Grăbiţi de creşterea accelerată a preţurilor şi de concurenţa care îi motiva să construiască primii, dezvoltatorii imobiliari au uitat de indicatori precum puterea de cumpărare sau de obiceiurile de consum ale populaţiei. Au investit sute de milioane de euro în terenuri aflate la câteva sute de metri distanţă unele de altele, iar din cele cinci malluri anunţate pe aceeaşi stradă au fost ridicate trei: Armonia, Atrium şi Galleria.

„Nu cred că Aradul a fost pe lista cuiva ca un oraş neapărat senzaţional. Mai mulţi dezvoltatori au investit în terenuri şi au început proiecte în efervescenţa dinainte de criză şi au fost nevoiţi să meargă mai departe. Cred că întâmplarea a jucat un rol important aici“, explică Andrei Văcaru, Head of Research & Consultancy în cadrul JLL România. În scurt timp, Aradul a devenit oraşul cu cea mai mare densitate de spaţii de retail modern la mia de locuitori din ţară, depăşind cu mult oraşele mari. După deschiderea celor trei malluri, majoritatea investitorilor interesaţi să dezvolte proiecte în acest oraş au bătut în retragere. Asta după ce AFI Europe, care deţine un lot chiar vizavi de Atrium, ajunsese la un acord să îşi unească viitorul proiect printr-o pasarelă cu concurenţii de peste drum. Acum AFI tratează Aradul cu precauţie, însă nu şi-a abandonat total planurile.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie