Cum isi pot recupera contribuabilii banii in plus platiti la stat?
Contribuabilii care au platit bani in plus la stat, pentru care nu exista obligatia de declarare, au dreptul sa primeasca inapoi sumele respective. Etapele pe care acestia trebuie sa le parcuga au fost aprobate printr-un act normativ care a intrat joi in vigoare.
Contribuabilii care au platit impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat, dar fara temei legal, au dreptul la restituirea sumei respective, prevede Codul de procedura fiscala.
Astfel, contribuabilii pot solicita returnarea urmatoarelor sume:
- cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
- cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
- cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
- cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
- cele de rambursat de la bugetul de stat;
- cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
- cele ramase dupa efectuarea distribuirii in caz de executare silita;
- cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile prin poprire, dupa caz, in temeiul hotararii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.
Procedura de restituire a sumelor reprezentad taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare a fost aprobata prin Ordinul MFP nr. 528/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328 din 14 mai 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Concret, recentul act normativ reglementeaza modalitatea de restituire a sumelor platite la bugetul de stat in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite pentru realizarea unei prestatii care nu a mai fost efectuata si pentru care nu exista obligatia de declarare, incasate de autoritatile si institutiile publice.
Citeste mai departe avocatnet.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.