Procurorul general a solicitat aviz presedintelui Romaniei pentru urmarirea penala in cazul a trei fosti ministri in dosarul ”Mineriada”

 

Procurorul general, Tiberiu Nitu a solicitat aviz presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis pentru urmarirea penala in cazul a trei fosti ministri (Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu) pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii in dosarul ”Mineriada”, anunta agerpres.ro.

tiberiu nituIntr-un comunicat de presa remis joi, 22 octombrie 2015 Parchetul General arata: ”Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata”.

Parchetul mai aminteste ca, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

”Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”, mai sustin procurorii.

Pana in prezent, in dosarul ”Mineriada” au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director SRI Virgil Magureanu, amiralul in rezerva Emil „Cico” Dumitrescu si Cazimir Ionescu.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie