Includerea mediatorului in Legea darii in plata

 

Legea darii in plata, a fost din nou dezbatuta ieri,16 februarie 2016, in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim in continutul acestei legi.
Gheorghe Piperea foto paginadebanciAvocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la scrierea legii retrimisa spre examinare de presedintele Iohannis, spune ca in viitoarea formula vor exista mediatori care sa-i ajute pe clienti in negocierile cu banca: „E posibil ca in aceasta discutie, pentru a se facilita o negociere, in cele 30 de zile de care va vorbeam, sa se intorduca un mediator sau o asociatie de protectie a consumatorilor care sa faciliteze aceasta negociere.”, conform stirileprotv.ro
Avand in vedere faptul ca legea darii in plata se va aplica tuturor contractelor in derulare, se deschide un nou front de lucru pentru mediatori.
Urmeaza sa vedem daca va fi introdus mediatorul sau o asociatie de protectie a consumatorului.
Consider ca nu se poate pune semnul egalitatii intre mediere si protectia consumatorului,din motive evidente. In procedura medierii, mediatorul este neutru si impartial fata de parti, solutia fiind a partilor. Asociatia de protectie a consumatorului reprezinta doar interesele consumatorului avand la dispozitie posibilitatea amendarii bancii, in acest caz, daca se constata ca a incalcat drepturile clientului sau in calitate de consumator al serviciilor de creditare.
Este de urmarit modul in care se va introduce in textul legii darii in plata medierea deoarece in acest moment articolele 5, 7 alin.4 şi la art.8 alin.3 prevad suspendarea oricarei proceduri extrajudiciare, adica şi a procedurii medierii, in perioada notificarii/cererii adresate instanţei în procedura de urgenţa.
Aceste prevederi contravin articolului 2 al Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator precum si dispozitiilor Codului Civil si Codului de procedura civila.
Avocatul Gheorge Piperea este un sustinator al medierii.
Nu este interesant faptul ca cineva din afara profesiei a facut propunerea de introducere a medierii in aceasta lege?
Cui ii revine obligatia reprezentarii intereselor mediatorilor autorizati?
Nu era potrivita o interventie din parte CdM de a introduce medierea inca de la inceputul dezbaterilor acestei legi?

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Crudici Ida spune:

    B z,
    Sunt mediator și aș vedea lucrurile în modul următor:
    Asociația pentru protecția consumatorului poate asista partea vătămată în drepturile sale iar mediatorul, neutru, imparțial și confidențial, ajută banca și clientul său să ajungă la un acord mulțumitor și băncii și clientului. Ambele părți pot fi asistate, reprezentate … de avocat, jurist …
    Toate cele bune, IDA CRUDU BIROU DE MEDIATOR

Adaugă părerea ta


 

Distribuie