Proiect de lege privind modificarea Codului de procedură penală

 

Un grup de parlamentari UDMR a depus, pe 8 februarie, la Senat, un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură penală. Prin această inițiativă se propune, printre altele, ca infracțiunea de abuz în serviciu să se aplice magistraților care „cu rea-credință sau gravă neglijență au comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune”, informează HotNews.ro. Initiațiva este semnată doar de parlamentari UDMR.
comisie alegeriProiectul prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedura Penală și adăugarea unui nou alineat, care prevede: „Fapta persoanei care cu rea-credință sau gravă neglijență a comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune constituie abuz în serviciu și se pedepsește conform art. 297 alin. (1).”

Modificări ar urma să fie făcute și la prevederile referitoare la acțiunea în regres. Astfel, se dorește înlocuirea sintagmei „poate fi” cu cuvântul „trebuie” în primul alineat:

„(1) În cazul în care repararea pagubei a fost acordată potrivit art. 541, precum și în situația în care statul român a fost condamnat de către o instanță internațională pentru vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 538 și 539, acțiunea în regres pentru recuperarea sumei achitate TREBUIE îndreptată împotriva persoanei care, cu rea-credință sau din culpă grava, a provocat situația generatoare de daune sau împotriva instituției la care aceasta este asigurată pentru despăgubiri în caz de prejudicii provocate în exercițiul profesiunii.”

De asemenea, proiectul depus de parlamentarii UDMR conține prevederi ale unei directive privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, adoptata de Parlamentul European pe 9 martie 2016, după cum se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii UDMR au cerut ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgență, scrie b1.ro

 

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie