Gala Excelentei in Mediere 2017- „Noi vrem sa convingem, nu sa obligam”

 

Gala Excelentei in Mediere este unicul eveniment national al medierii care implineste 5 ani de existenta si care se bucura de recunoastere internationala.

Promovarea medierii

FCW_9185Sarbatoarea  de azi a pornit de la nevoia de a promova medierea si de a crea ocazia intalnirii directe intre reprezentantii mediului de afaceri si mediatori. Ma intrebam, in timp ce pregateam evenimentul, care ar putea fi punctul comun al participantilor din aceasta seara. Consider ca este modul diferit de a face lucurile sa se intample pentru a obtine rezultatele dorite.

Einstein ne-a lăsat cea mai accesibilă definiţie pentru nebunie: să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să aştepţi rezultate diferite. Si vedem in jurul nostru atat in mediere, cat si in educatie si in afaceri ca se intampla astfel de demersuri.

Profesia de mediator este nonjuridica

Sunt multi cei care vad mediatorul ca pe un profesionist a carui activitate este indestructibil legata de activitatea instantelor, de la care se asteapta si recunoastere de statut si cazuistica. Este doar o presupunere care incadreaza medierea in ceva cunoscut.

Profesia de mediator este de sine statatoare, non-juridica si complementara profesiilor juridice. Intr-adevar, in mediere, prin solutiile personalizate ale partilor se rezolva si aspecte juridice ale situatiei.

Medierea aduce rezultate rapide si de valoare mediului de afaceri

Cum ar fi ca provocarile din relatiile de afaceri sa fie rezolvate cu costuri optime de timp, energie si bani? Cum ar fi sa te focusezi pe ce sti sa faci mai bine? Medierea aduce rezultate rapide si de valoare mediului de afaceri.

Intr-un conflict plecarea sau fuga nu este o solutie pentru cei mai multi dintre noi. Daca asteptam ca altcineva sa schimbe ceva, lucrurile vor ramane la fel. Avem nevoie sa facem schimbari si sa gasim solutii. Vorbim prea mult despre probleme si prea putin despre solutii. In momentul in care ne implicam in gasirea de solutii avem puterea de a schimba lucrurile si dovedim ca ne pasa.

Am fost educati sa credem in cantitate si nu in calitate, in competitie si nu in colaborare. Am fost invatati ca a fi autentic este riscant. Si asa am ajuns sa uitam ca fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea.

Zambiti? Nu ma credeti?

De Martin Luther King, de miscare pe care a condus-o si de rezultatele obtinute stim cu totii. Va mai amintiti de unde a pornit?  De la refuzul Rosei Park, o croitoreasa de culoare, de a-si ceda locul in autobuz. Miscarea creata de acel refuz a avut succes pentru ca au aplicat principiul non-violentei „Noi vrem să convingem, nu să obligăm.”

Oamenii sunt bunul cel mai de pret al unei companii. Cea mai rapida metoda de a creste o companie este de a creste valoarea oamenilor sai. Si e bine sa ne amintim ca oamenii nu parasesc niciodata o companie, ci ii parasesc pe cei pentru care au lucrat. In spatele oricarei afaceri se afla oameni. Afacerile nu se fac intre firme, ci intre oameni. Conflictele sunt tot intre oameni si exista peste tot in jurul nostru.De obicei, ne este teama de conflicte pentru ca avem senzatia ca ne scapa de sub control. Dar adevarata masura a calitatilor noastre de lideri este data de felul in care ne descurcam in conditii grele, nu in cele usoare.

Situatiile par sau sunt complicate

Conflictul este oportunitatea de a schimba lucrurile in bine. Oamenii de afaceri sunt buni negociatori, dar faptul ca sunt in interiorul conflictului le ingradeste privirea de ansamblu. De aceea medierea are rezultate acolo unde negocierea directa nu a avut efect. In mediere accentul nu cade pe partea juridica a  litigiului, ci se urmareste ca partile, prin discutii si negocieri in prezenta mediatorului, sa ajunga la o solutie acceptata de fiecare ,in deplin acord cu legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri.

Situatiile par sau sunt complicate, dar solutiile cele mai bune sunt simple. In timpul unui zbor in spatiu s-a observat ca, din cauza lipsei gravitatiei, nu se poate scrie cu pixul. Americanii au invesiti peste un milion de dolari si au inventat pixul „imponderabil”. Foarte ingenios! Ce au facut rusii? Au scris cu creionul.

Medierea este un joc. Da, e un joc serios de oameni mari, care isi asuma responsabilitati si in care toti jucatorii castiga. E jocul partilor si ei sunt actorii importanti.

Istoria medierii din Romania are un capitol nou

In aceasta seara suntem cu totii importanti pentru ca impreuna, mai scriem un capitol in istoria medierii din Romania: Gala Excelentei in Mediere a ajuns la cea de-a V-a editie.

Vreau sa va multumesc voua, celor prezenti aici: mediatori, oameni de afaceri, reprezentanti ai autoritatilor publice si ai mass-mediei, pentru implicarea in promovarea medierii. Vreau sa multumesc celor peste 1.000 de participanti la editiile anterioare.

Vreau sa multumesc din suflet membrilor echipei de organizare a evenimentului,pe care ii invit sa se ridice. Va multumesc pentru implicare si pentru timpul investit. Fiecare editie a Galei are o farama din sufletul vostru.

Multumesc sponsorilor, partenerilor si invitatilor speciali care dovedesc ca medierea are mai mult sprijin decat se crede.

Multumesc gazdei noastre, Transylvania College si nu in ultimul rand celor trei copii ai mei care m-au ajutat si in acest an sa trec cu bine peste emotiile dinaintea evenimentului.

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie