Obligatii fiscale pentru mediatori in 2018

 

Articolul  „Sa fie oare 2018 anul de cotitura pentru mediere si mediatori?” a succitat multe discutii si pareri, astfel incat e nevoie de o abordare mai detailata a obligatiilor fiscale pentru mediatori in 2018.

Ordonanta de Urgenta 79/2017

In Ordonanta de Urgenta 79/ 2017 la articolul 56 alin 2 se mentioneaza:

„(2) Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit, datorează contribuția de asigurări sociale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții, după caz:
a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția;”

In acelasi articol la aliniatul 6 se specifica:

„(6) Persoanele fizice care în anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activități
independente sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (1) nu au obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (3) și nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru anul în curs.”

In conformitate cu acest articol in conditiile in care in anul 2017 veniturile nete (alin2 lit d- „venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art.70”) cumulate realizate din activitati independente este sub plafonul minim a valorii reprezentand 12 salarii minime pe economie (12*1900= 22.800 lei) adica sub 22.800 lei, persoana fizica, „nu are obligatia depunerii declaratiei si nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru anul in curs”.

Venituri cumulate din activitati independente

Mi-a atras atentia sintagma „au realizat venituri cumulate din activitati independente” asa ca am cautat sa vad ce prevede Codul fiscal sub aceasta denumire.
Art.170 din Codul fiscal modificat de OUG 79/2017 enumera in aceasta categorie de activitati independente urmatoarele:
„a) venitul din activităţi independente, definite conform art.67 si 67^1;
b) venitul din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art.83;
d) venitul din investiţii, definite conform art.91;
e) veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art.103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114-116. „.

Pentru a obtine valoarea veniturilor cumulate din activitati independente  obtinuta in 2017 e necesar sa luam in calcul:
Veniturile din activitati independente + dividende + chirii + alte surse obtinute in 2017(„in anul fiscal precedent”), asa cum spune alin 3 de la art 170 din Codul Fiscal, si obtinem valoarea.

Plafonul de 22.800 lei

Daca s-a depasit plafonul calculat mai sus, adica 22.800 lei, din insumarea veniturilor mentionate, inclusiv dividendele, pe 2017 se depune declaratia 600 la ANAF pana la 31 ianuarie 2018, mentionand doar faptul ca a fost depasit acest plafon, administratia fiscala urmand a emite decizia de impunere catre persoana fizica prin care i se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS pentru anul 2018). Decizia de impunere se poate contesta in 45 zile, potrivit avocatului Ciprian Paun de la PCA Law Office.

Daca veniturile insumate, inclusiv dividendele, sunt sub plafonul de 22.800 lei, nu se depune declaratia 600 si nu se plateste CASS pentru anul 2018, scrie avocatul Ciprian Paun de la PCA Law Office in articolul publicat in 2 ianuarie 2018

In materialul „Pentru venituri mai mici de 22.800 anual, am obligatia de plata a CAS si CASS in 2018? Vezi aici raspunsul ANAF” publicat pe contabun.ro, in data de 4 ianuarie 2018, raspunsurile primite de la ANAF cu privire la dividendele distribuite si incasate in 2017 puncteaza doar faptul ca inca nu au fost aplicate normele de aplicare a Codului Fiscal si ca urmeaza a organiza o sesiune pentru dezbaterea acestui subiect dupa publicarea normelor.

Revenind la situatia concreta a unui mediator a carui venituri nete aferente anului 2017 din activitatea de mediere sunt sub plafonul de 22.800 lei, in conformitate cu modificarile aduse de OUG 79/2017, acesta nu are obligatia de a depune declaratia 600 si nici nu plateste CASS pentru anul 2018.

In cazul in care mediatorul are si venituri din chirii, dividende, investitii, activitati agricole atunci se insumeaza toate acestea cu veniturile din activitatea de mediere pentru a obtine valoarea veniturilor cumulate din activitati independente si pentru a depune sau nu declaratia 600, in functie de rezultatul total.

Impozitul pe venit in 2018

Impozitul pe venit este de 10% indiferent de valoare.

Anca Stancu- mediator

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie