Gala Excelentei in Mediere 2018

 

„Medierea reprezinta o activitate de interes public” stipuleaza legiuitorul in legea medierii.
Chiar daca profesia de mediator este reglementata ca profesie liberala, medierea este o activitate de interes public, scopul ei fiind pacea sociala.

Misiunea de pionierat a mediatorilor din România precum si promovarea medierii este o adevarata provocare, deoarece este vorba despre o schimbare a mentalităţii conflictuale într-o mentalitate de deschidere spre dialog şi rezolvare pe cale amiabilă a conflictelor.

Medierea nu este pentru mediatori ci pentru cei care au nevoie de ea. Romanii au dreptul sa cunoasca beneficiile pe care le au apeland la mediere. Si pentru a putea alege in cunostinta de cauza e necesar sa fie informati.

De ce Gala Excelentei in Mediere?

Gala Excelentei in Mediere s-a născut din necesitatea de a răspândi informațiile despre mediere și mediatori în rândul cetățenilor, de a oferi presei prilejul să scrie despre această profesie și în alt context decât cel al modificărilor legii medierii. Educarea românilor prin schimbarea mentalității, crearea unei culturi a comunicării și a despărțirilor in caz de dispute sau conflicte este o muncă ce presupune timp, perseverență, implicare din partea mediatorilor împreună cu instituțiile statului, mediul de afaceri si instituții de învătământ.

Obiectivul acestui proiect este de acela de a oferii informații despre mediere și mediatori, de a promova rezultatele obținute până in acest moment de instituția medierii astfel incât să se știe că există mediatori în România și că medierea este varianta de soluționare personalizată aflată la îndemâna oricui are nevoie.

La cele cinci editii anterioare s-au inregistrat 1219 participanti nationali si internationali, au fost nominalizati 677 mediatori si au fost premiati 94 de mediatori nationali si internationali.

Evenimentul a pornit avand ca durata o zi, timp care a crescut cu fiecare editie, la cererea participatillor, ajungand sa dureze,3 sau 4 zile, din care una fiind doar pentru mediatori.

La conferintele organizate sub egida Galei Excelentei in Mediere au participat speakeri de renume, dintre care mentionam: Andrea Chis– judecator, Wouter Reijers – consulul onorific al Olandei, Mihaela Lutas– prorector Universitatea Babes-Bolyai, Irena Vanenkova– executiv director of International mediation Institute, Alessandra Cagnazzo- mediator familial in cadrul Curtii de Apel Roma, Milano si Lecce, Tatiana Ciaglic, Presedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, Profesor universitar dr Aurel Codoban, Conf. univ. dr. Ioan Hosu– FSPAC, , Mihnea Stoica, Directorul centrului cultural si academic olandez din cadrul UBB , Simona Baciu– Transylvania College, Angela Laur– medic, Prof.univ. dr.Marieta Avram, Ciprian Paun, avocat, Ionela Cuciureanu, avocat, Iustin Pascalau, psiholog, Alexandru Moldovan-specialist in comunicare nonviolenta, Mirela Iovu, vicepresedinte CEC Bank, Adrian Stancu, reprezentant Sindicat Porsche, Zoltan Vereș, specialist EQ
La Gala Excelentei in Mediere au participat reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Procuratura Generala, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatori si procurori ai instantelor din judetul Cluj, Mures, Dolj.

Numarul aparitiilor in mass-media a informatiilor cu si despre eveniment este remarcabil(peste 400). De mentionat este faptul ca site-uri internationale de mediere, cum sunt si cele din Brazilia si SUA, au preluat si publicat informatiile referitoare la Gala Excelentei in Mediere si de fiecare data este mentionat ca evenimentul se desfasoara in Romania, la Cluj-Napoca.
Faptul ca au fost premiati la Gala Excelentei in Mediere este consemnat in C.V-urile premiantilor(judecatori, mediatori, profesori) cu precizarea premiului primit si a editiei evenimentului la care a fost acordat.
Margaret Halsmith,care este presedinte al Consiliului Director al Resolution Institute inca din 2007, si care practica medierea de 20 de ani, mentioneaza in profilul ei de keynote speaker al institutiei mesajul trimis pentru Gala Excelentei in Mediere din Romania.

In acest an, la cea de-a VI-a editie, vom avea premiantul cu numarul 100 al Galei Excelentei in Mediere.

Impreuna scriem istoria medierii in Romania

La evoluția evenimentului și la reușita fiecărei ediții și-a adus contribuția fiecare membru al echipei de organizare, formată din mediatori voluntari, cărora doresc să le mulțumesc și pe această cale, dintre care vreau să-i menționez pe:Elena Badea, Mihaela Docan, Adi Gavrilă, Iuliu Ursan, Dan Mirea, Tudor Petrică.
Munca și implicarea lor au făcut ca fiecare ediție a Galei Excelentei in Mediere să fie un eveniment de impact în comunitatea mediatorilor și a potențialilor beneficiari ai medierii.
Un rol importat revine și echipei de promovare a Galei, a cărei activitate a permis răspândirea informațiilor în rândul colegilor mediatori. Echipa de mediatori voluntari este formată din:Ioan Matei, Vasile Vargan, Luminița Balazs, Pop Adrian, Violeta Sulyok, Stefan Liliana, Bianca Pintea, Marinela Popa, Dragos Rădulescu, Bocos Peturuta, Dorin Borzan, Lenke Letfalvi, Dorin Ilie, Tunde Giurgiuman, Angela Bolog, Utiu Eronim.

Transformarea dintr-un eveniment al mediatorilor pentru mediatori intr-un eveniment de mediere, business si educatie este dovada adaptarii continue, in functie de nevoi, si mai ales a muncii in echipa.

Impreuna suntem mai puternici, impreuna ne putem face vazuti si auziti!
Va invit la Cluj-Napoca, la Gala Excelentei in Mediere 2018, intre 27 si 29 septembrie 2018, pentru ca impreuna sa mai scriem o fila in istoria medierii din Romania.
Anca Stancu, initiator si organizator al Galei Excelentei in Mediere

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie