Unde voteaza mediatorii in 2 si 3 martie 2019

 

In Regulamentul pentru alegerile din 2019 se mentioneaza ca mediatorii isi vor exprima votul la sediile CPMJ-urilor.

Asa cum bine stim aceste sedii nu exista. In consecinta, prin amabilitatea unor colegi, in cateva judete se va vota in birourile proprii ale mediatorilor.
Cu doua saptamani inainte de alegeri inca nu exista o lista cu adresele din toate judetele unde medatorii isi vor exprima votul.
Evident ca, vorbind despre birouri personale, nu vor exista masuri de siguranta suplimentare pe perioada alegerilor. Comisia de monitorizare a alegerilor a hotarat mandatarea unui observator pentru fiecare sectie de votare care va fi prezent in perioada programului de vot.
CPMJ-urile au primit listele cu mediatorii cu drept de vot si fiecare mediator este obligat sa aiba la el si sa aplice pe aceasta lista stampila cu forma de exercitare a profesiei dupa exprimarea votului.
Ce se intampla insa daca in perioada 2-3 martie mediatorul este plecat din judetul in care isi are sediul rofesional?
La intalnirea CPMJ-ului Cluj din 12.02.2019 raspunsul primit a fost acela ca mediatorii trebuie sa voteze in judetul in care isi au sediul si ca nu se stie daca vor fi liste suplimentare astfel incat sa poata vota si un mediator care nu este in lista din acel judet.
Acest aspect important nu este prevazut sau tratat nici in Regulamentul pentru alegeri.
Avand in vedere ca perioada 2-3 martie este intr-un weekend probabilitatea ca unii mediatori sa fie plecati din localitatea de resedinta este destul de ridicata.
Listele suplimentare sunt o practica uzuala inclusiv la alegerile politice si consider ca aceasta omisiune trebuie sa fie reparata si anuntata in timp util.
Consider ca este obligatia Comisiei de monitorizare a alegerilor sa clarifice acest aspect.

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie