Despre MediereNet.ro
Motto: “Medierea este un proces structurat in care o a treia parte, neutra, impartiala si fara putere de decizie, asista partile aflate in conflict sa-si rezolve problemele prin negociere.”
Avem nevoie de informatii. Cand sunt de interes general le gasim mai usor, dar cu cat sunt mai “specializate” sau pe un domeniu cu un istoric scurt, cu atat sunt mai greu de gasit sau de negasit, caz in care pierdem timp trecand de la un site la altul.
Medierea este “mezina” profesiilor liberale in Romania. Medierea este o profesie care incumba multa comunicare si empatie, atat in interiorul cat si in exteriorul ei. Iar in exterior am constatat cat de acuta e lipsa de informatii profesioniste despre mediere. Si atunci am inteles nevoia aparitiei unei informatii la nivel profesionist.
Lipsa de informatii si a unui spatiu, a unei reviste de mediere online in care, cu usurinta, sa poata fi gasite date cu si despre mediere, pentru specialisti, nespecialisti si cei care actioneaza in zona juridica au condus la Medierenet.
Medierenet este un proiect nascut pentru a crea o punte de legatura intre cei care profeseaza in mediere, cei care o sustin, cei care au nevoie de ea si cei care vor doar sa stie.
Medierenet este despre practica medierii la noi in tara si despre dialog. Dialog intre mediatori, dialog intre mediatori si formatori, dialog intre mediatori si potentiale parti in mediere, dialog intre mediatori si profesiile juridice.
Suntem 1935 de mediatori activi – conform Tabloului mediatorilor – unii mai vechi, altii mai noi, unii care deja profeseaza, altii care inca nu au inceput.
Am constatat ca noi, mediatorii, care explicam partilor ca in mediere nu au nevoie de cunostinte juridice ci doar sa stie ce vor – ce interes au-, cand e sa vorbim despre mediere o facem doar prin intermediul cadrului legislativ care o reglementeaza. Informatiile oferite sunt pur teoretice si juridice. Medierea este o abordare informala a unei situatii si totusi noi ne formalizam cand o prezentam.
Noi, ca oameni, invatam cel mai bine din experientele personale, dar avem capacitatea de a invata si din exemplele altora. De aceea schimbul de experienta in domeniul profesional este vital, mai ales in mediere.
Confidentialitatea, regula de baza a medierii, ne obliga sa nu dezvaluim identitatea partilor, dar ne permite sa vorbim despre spete. Invocarea la nesfarsit a confidentialitatii pentru a nu impartasi experienta cu colegii mediatori sau cu cei din afara profesiei, a dus la crearea unei aure misterioase in jurul medierii. Iar noi avem nevoie de practica.
Profesia de mediator este una liberala, dar nu juridica, care conlucreaza cu specialisti in drept (avocati, notari, juristi, procurori, judecatori), oameni pragmatici, interesati de rezultatele medierii. O parte din rezultatele medierii se concretizeaza in acorduri care ajung in instanta sau la notar. De aceea in instantele in care se depun acorduri de mediere judecatorii trimit partile la informare, pentru ca vad rezultatele.
Sunt putini avocati si consilieri juridici reticenti la mediere, insa aceasta se datoreaza exclusiv faptului ca le lipseste sursa profesionista de informatii din interiorul medierii.
Exista notari, putini de altfel, care nu autentifica acorduri de mediere pentru ca nu au inteles ce este acest acord, cum s-a ajuns la el si nu stiu unde sa incadreze actul. Tot din lipsa de informatii.
Studentii din facultatile de drept, management, comunicare, relatii comerciale au nevoie de informatii si cunostinte despre mediere pentru a o folosi in activitatile lor profesionale viitoare.
Potentialii beneficiari ai medierii aud prea putin si prea rar despre ea, iar cei mai multi nici nu stiu de existenta ei.Si e o pierdere pentru ei. Si pentru noi.
Medierenet promoveaza orice scoala de mediere acreditata.
Profesie liberala fiind, pentru a avea rezultate profesionale si financiare, e nevoie sa te dezvolti profesional, sa inveti, sa practici, sa fi cunoscut si apreciat pentru ceea ce faci.
Infiintarea Medierenet a aparut tocmai pentru a acoperi aceste goluri de informatie, a aparut pentru a fi un instrument util nu doar pentru specialisti si pentru cei care lucreaza in mediul juridic ci si pentru oameni de afaceri, pentru persoane fizice care au nevoie de un mediator, pentru cei care vor sa devina mediatori sau pentru cei care pur si simplu vor sa fie la curent cu noutatile din zona medierii
Medierenet va ofera in permanenta noutati de ultima ora, necesare atat pentru mediatori cat si pentru cei care activeaza in zona juridica. Insa, atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor putea gasi zilnic pe Medierenet informatii utile nu doar despre mediere ci si despre tot ce inseamna segmentul juridic, administratie si business.