Gala Excelentei in Mediere - 27 Septembrie 2013

Asociatii profesionale ale mediatorilor

 

Asociatia Birourilor de Mediere din Dambovita

Infiintata in anul 2011, ASOCIATIA BIROURILOR DE MEDIERE DIN DAMBOVITA (A.B.M.D) a inregistrat, in cei doi ani de activitate, un trend ascendent, concretizat in:

– organizarea unui numar de patru actiuni de promovare a medierii si a intereselor mediatorilor la nivelul judetului Dambovita. Dintre acestea un loc aparte a ocupat Campania „Medierea – institutie moderna in interesul cetatenului”, derulata in primul semestru al acestui an, in parteneriat cu Consiliul Judetean Dambovita, Tribunalul Dambovita si instantele arondate, Politia Gaesti si Corpul Expertilor Contabili din Dambovita;

– intocmirea unui set de lucrari de specialitate (dintre care trei au fost transmise Consiliului de Mediere), in vederea crearii unei proceduri unitare de lucru la nivelul judetului Dambovita;

– participarea reprezentantilor A.B.M.D. la evenimentele/actiunile cu impact pentru institutia medierii, precum: Conferinta Nationala a Mediatorilor – 2011, Comisia de Validare a Candidaturilor pentru Functia de Membru in Consiliul de Mediere, Comisia Consultativa a Asociatiilor Profesionale, Ziua Nationala a Mediatorilor – 2012;

– organizarea unui birou de informare privind medierea in cadrul Judecatoriei Targoviste si obtinerea unor spatii in sediile instantelor dambovitene destinate afisarii Tabloului Mediatorilor si a materialelor de informare privind medierea.

Prin activitatea sustinuta, prin profesionalismul si seriozitatea membrilor sai, ASOCIATIA BIROURILOR DE MEDIERE DIN DAMBOVITA reprezinta la aceasta ora un partener credibil pentru toti cei interesati in promovarea, dezvoltarea si aplicarea medierii.

Asociatia Centru de Management, Negociere si Medierea Conflictelor – Armonia din Timisoara

Asociatia Centru de Management, Negociere si Medierea Conflictelor – Armonia din Timisoara, a fost infiintata in anul 2012, este constituita sub forma unei persoanae juridice romane de drept privat, ca organizatie neguvernamentala, non-profit si apolitica cu nationalitate romana, independenta, constituita in temeiul dreptului de libera asociere prevazut de art. 9 si 37 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu legea romana si directivele europene privind activitatea de mediere
Este formata din 3 membrii formatori si 35 de membrii colaboratori.
Scopul principal al asoctiatiei il constituie extinderea si aprofundarea formelor de pregatire in mediere, in toate domeniile de activitate pentru membrii sai, dezvoltarea colaborarii cu profesionistii din domeniul medierii din tara si strainanate, precum si infiintarea „Scolii de Formare si Pregatire a Mediatorilor Profesionisti
Asociatia de Mediere Armonia din Timisoara,in colaborare cu alti profesionisti in managementul conflictelor desfasoara activitati de:
– MEDIERE – programarea si desfasurarea activitatilor de mediere, informare in mediere,eliberarea de certificate de informare sau procese verbale de informare in mediere!
– CONSULTANTA, – evaluarea sistemelor de management al conflictului,prezentarea avantajelor procedurilor de solutionare a conflictelor I in procesul de mediere, mediatorul conduce organizat dialogul si negocierea dintre parti cu respectarea principiului neutralitatii, al impartialitatii si al confidentialitatii. Mediatorul nu impune o solutie, partile ajung la o intelegere in urma negocierilor dintre ele. Asociatia de Mediere Armonia – gestioneaza o gama diversa de cazuri de la cele mai simple la complexe, cu doua sau mai multe parti implicate in conflict. La solicitarea partilor, mediatorul se deplaseaza si la alte locatii si in alte localitati.

Consideram ca medierea este arta prin care mediatorul transforma o disputa intr-o intelegere si doi adversari in doi prieteni sau parteneri!

Asociatia “Centrul de Mediere Cluj”

Asociatia Centrul de Mediere Cluj este cea mai veche asociatie de mediatori din judetul Cluj,  incepandu-si activitatea in anul 2005. In momentul de fata in asociatie sint 49 de membri.

Asociatia a  fost partener in diverse proiecte, incepand cu cel realizat  in colaborare cu Ambasada Statelor Unite – “Medierea- Metoda eficienta de rezolvare a conflictelor”.

Promovarea medierii s-a realizat prin aparitii la televiziunile locale (Antena 1 Cluj, One TV Cluj, Europa Nova Cluj), precum si la Radio Romania Actualitati, de asemenea in anuarul “Notari si Avocati” si chiar prin intermediul revistei  studentesti “Ghidul Studcard”,  si prin articole scrise in publicatiile locale.

Asociatia a fost prezenta la intruniri din cadrul Camerei de Comert Cluj, a participat la diverse seminarii (Universitatea Babes-Bolyai”, Colegiul National “George Cosbuc”,Liceul “George Baritiu”,  a primit vizita doamnei Julie A.O Reagan  atasat Cultural Al Ambasadei Statelor Unite Ale Americii.

Asociatia a  avut diverse intalniri cu judecatorii si procurorii instantelor clujene in sala de sedinte a Curtii de Apel Cluj, obiectul fiind eficientizarea  colaborarii intre partile implicate (judecatori, procurori, mediatori), prin degrevarea instantelor de judecata de dosarele avute pe rol sau pentru aplicarea noilor dispozitii din Legea 192/2006 si noul cod de procedura civila.

Au avut loc negocieri cu Liga pentru apararea Drepturilor Omului pentru incheierea unui protocol intre Asociatia noastra si Lado privind implementarea conceptului de mediere in societatea civila.

Atingerea acestor obiective de catre Asociatia “Centrul de Mediere Cluj” s-a facut in mod gradual in toata aceasta perioada, ajungandu-se in prezent la rezultate bune in ceea ce priveste accesul populatiei din comunitate la serviciile de mediere, oferite de mediatorii din cadrul asociatiei.

Asociatia Mediatorilor Ardeleni

Asociatia Mediatorilor Ardeleni a fost infiintata in 2011 ca raspuns la necesitatea mediatorilor din Satu Mare, si nu numai, in a dezbate problemele specifice profesiei si a avea un sprijin in exercitarea profesiei. In acest moment avem 25 de membri activi si la nivel de asociatie ne-am implicat in promovarea medierii. Implementarea Tabloului mediatorilor la nivelul justitiei satmarene a fost una dintre realizarile importante, facand astfel cunoscuta in toate instantele prezenta si implicarea activa a mediatorilor din Ardeal in instaurarea unei paci si armonii sociale.

Asociatia Mediatorilor Autorizati Caras-Severin

“ASOCIATIA MEDIATORILOR AUTORIZATI CARAS-SEVERIN” reprezentata prin presedinte Ionela SPATARU, cu sediul in Resita, str. Ion Vidu nr. 10, a luat fiinta in luna mai 2011, la initiativa a sapte mediatori – BAKO LELIA, BENDA MARIUS, BOROS SIMONA, CARASAZ OANA, ROTARIU MARINELA, SPATARU IONELA si  STURZ DANIEL, cu scopul de a sprijini si promova medierea ca metoda alternativa de solutionare a conflictelor.

Activitatea de promovare a medierii efectuata de catre ASOCIATIA MEDIATORILOR AUTORIZATI CARAS-SEVERIN, a fost intensificata odata cu semnarea Protocolului de Colaborare cu TRIBUNALUL CARAS-SEVERIN, document care a reprezentat un succes al activitatii desfasurate de catre mediatorii caraseni in promovarea medierii pe plan local. In acest sens, la nivelul institutiei, s-a creat un centru de informare cu privire la mediere, centru ce deserveste justitiabilii caraseni si nu numai.

Asociatia are in prezent un numar de 40 de membri.

Asociatia Mediatorilor Galati

Asociatia Mediatorilor Galati (AMG) s-a constituit la 4 august 2008 la Galati de catre 12 fondatori, absolventi ai cursurilor de formare initiala ca mediator organizate de Centrul de Mediere Craiova. Constituirea a fost recunoscuta prin incheierea nr. 29/2008 si inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor de la Judecatoria Galati. Primul Comitet Director a fost format din Ecaterina Pricope –presedinte, Maricel Constandache –vicepresedinte si Constantin Asofronie –secretar.
La data de 28.05.2011 a fost ales al doilea comitet director al AMG compus din: Constantin Asofronie – presedinte, Roxana Profir – vicepresedinte, Nicu Tocu –secretar, Didina Marin si Catalina Capatina – membri. Sediul a fost stabilit in Galati, str. N. Leonard nr. 3, bl. C3A, ap. 2.
Numarul membrilor a crescut la 24 in anul 2010, 40 la sfarsitul anului 2011 si 50 in anul 2013.
Asociatia a desfasurat in cei 5 ani de existenta multiple actiuni, intre care consemnam:
– 5 conferinte de promovare a medierii in judetul Galati, cu invitati din partea institutiilor de interes public, a asociatiilor profesionale juridice, mass-mediei;
– initierea, negocierea si semnarea unor protocoale de colaborare cu Tribunalul Galati, Judecatoria Galati, Parchetul, Inspectoratul Judetean de Politie Galati, Scoala Generala nr. 41, alte asociatii;
– realizarea unui numar de 18 emisiuni de televiziune locale si alte aparitii ocazionale la stiri;
– prezentarea medierii si mediatorilor din Galati in 6 articole in presa scrisa locala;
– realizarea si difuzarea de „fluturasi” de informare atasati la citatiile emise de instante;
– instalarea unui panou de afisare a Tabloului mediatorilor la Palatul de Justitie;
– sustinerea de informari gratuite pentru justitiabili la sediul Palatului de Justitie Galati;
– publicarea unor articole in reviste de specialitate, in special „Medierea Tehnica si Arta”;
– realizarea si administrarea unui site www.mediereagalati.wordpress.com cu peste 650 articole;
– participarea la seminarii, conferinte, ateliere de lucru, cursuri de specialitate in alte judete;
– prezentarea de 5 propuneri de modificare a legislatiei si a actelor normative interne, intre care: ROF al Consiliului de Mediere, Standardul de formare continua, Regulamentul de organizare a alegerilor pentru CM, Codul de etica al mediatorilor, proiecte de Hotarari ale CM;
– solicitarea constituirii, redactarea ROF si coordonarea comisiei consultative, participarea la consultarile corpului profesional al mediatorilor, formularea de observatii si propuneri pentru Hot.CM, realizarea alaturi de alte 2 asociatii la redactarea proiectului Statutului profesiei de mediator in 2012, militarea permanenta pentru constituirea corpului profesional unitar al mediatorilor, cu organizare teritoriala si centrala, asemenea altor corpuri profesionale, reconsiderarea rolului si atributiilor CM;
– sprijinirea cresterii numarului de mediatori prin atragerea de cursanti si sprijinirea la autorizare;
– realizarea a 2 intalniri cu studenti de la facultatile de drept din cele 2 universitati galatene;
– consultanta privind solutionarea conflictelor prin mediere la cursurile politistilor, la sectiile de politie, la intalnirile asociatiilor de proprietari, consumatorilor, diverse actiuni ale unor institutii;
– participarea la unele activitati initiate de institutii publice, structuri asociative pe diverse domenii, administratia publica, institutii de invatamant gimnazial si liceal,  la care s-a promovat medierea.
– participarea la actiunea „Caravana medierii” organizata la Galati de U.C.M.R. in februarie 2012;
– organizarea 3 cursuri/seminarii de perfectionare in mediere cu formatori autorizati si personal de specialitate in domeniile civil, penal, familie, comercial, in iunie si dec. 2012, mai 2013;
– desfasurarea unei activitati publice de promovare si dezbateri asupra procedurii medierii in noile coduri ce fac obiectul reformei in justitie, in lunile aprilie-mai 2012;
– intalniri bilaterale cu oamenii de afaceri din judet si Serviciul pentru IMM din cadrul prefecturii, cu presedintii asociatiilor de proprietari din municipiul Galati, cu studenti si masteranzi din universitati;
–  continuarea promovarii medierii prin mass-media si materiale promotionale distribuite gratuit;
– organizarea in trim. IV 2013 a unui nou seminar la pregatirea continua avand ca teme de baza medierea in materie pernala si comerciala, cu institutiile abilitate si alti colaboratori;
– am lansat propunerea pentru organizarea unei conferinte nationale extraordinare a mediatorilor pentru stabilirea unor demersuri urgente de modificare a legislatiei medierii si organizarii profesiei;
Asociatia Mediatorilor Galati colaboreaza cu alte asociatii profesionale in promovarea medierii, pregatire continua, imbunatatirea legislatiei, schimb de experienta, apararea intereselor mediatorilor.

Asociatia pentru Solutionarea Disputelor prin Mediere

Este o asociatie nationala de mediatori profesionisti avand scopul de a reuni specialisti in solutionarea disputelor care sa contribuie la dezvoltarea profesiei de mediator, la cresterea valorilor profesiei si la promovarea unei alternative viabile de rezolvare a disputelor in Romania. ASDM este inscrisa in  Registrul National de Evidenta a Organizatiilor in Domeniul Medierii si are ca obiective cresterea nivelului profesional al membrilor sai, imbunatatirea permanenta a practicii medierii in Romania, organizarea si coordonarea de studii privind medierea, etc. Asociatia este formata atat din mediatori cu experienta de 10 ani in mediere, cat si din mediatori debutanti care pot beneficia de programe de mentorare, evaluare si nu numai.

Camera Mediatorilor din Romania

ASOCIATIA „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA” este persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, fara scop patrimonial, autonoma, non-guvernamentala, apolitica, organizatie profesionala a mediatorilor, constituita in baza prevederilor Constitutiei Romaniei, republicata, coroborate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si cu normele  din art. 24 din Legea nr. 192  din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.

ASOCIATIA „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA”  are  sediul in MUN. IASI, BULEVARDUL STEFAN CEL MARE SI SFANT, NR. 2, BL. B2 COLT, TR. 1, JUD. IASI si este constituita din mediatori autorizati inscrisi in Tabloul Mediatorilor Autorizati sau care au urmat si au absolvit un curs de formare initiala in domeniul medierii, conform legii.
ASOCIATIA  „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA” are drept scop:
a) sa promoveze interesele profesionale ale membrilor sai, precum  si a statutului ce sta la baza constituirii asociatiei;
b) dezvoltarea autoritatii si prestigiului institutiei medierii;
c) sa stabilieasca contacte cu institutii si organizatii avand scopuri asemanatoare sau cu autoritati publice din Romania sau din strainatate si sa adere la asociatii profesionale internationale;
d)sa informeze cu privire la activitatea de mediere, ca o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, alternativa justitiei statale, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate;
e) sa informeze persoanele fizice si juridice asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii;
f) sa contribuie in mod activ si responsabil la imbunatatirea situatiei de cazuri solutionate pe cale amiabila si descongestionarea instantelor de judecata competente a solutiona aceste conflicte;
g) sa faciliteze negocierile dintre parti si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile;
h) sa reprezinte interesele membrilor sai in fata Consiliului de Mediere sau a oricarei alte institutii autorizate in domeniu.

ASOCIATIA “CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA”, in vederea realizarii scopurilor propuse, are urmatoarele ACTIVITATI  PRINCIPALE:
a) promoveaza activitatea de mediere si reprezinta interesele mediatorilor autorizati si a tuturor membrilor sai;
b) informeaza publicul cu privire la exercitarea activitatii de mediere, cu respectarea principiului confidentialitatii, precum si la domeniile de conflict ce fac obiectul activitatii desfasurate ;
c) asigura ca medierea sa se realizeze cu respectarea libertatii, demnitatii si a vietii private a partilor ;
d) coordoneaza membrii in vederea depunerii tuturor diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil;
e) tine registre specializate de evidenta a conflictelor mediate prin intermediul  membrilor;
f) propune cel putin un membru din asociatie pentru a face parte din Consiliul de mediere si in cadrul comisiilor consultative cu caracter permanent constituite de acesta.

ASOCIATIA „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA” are ca obiectiv sa negocieze si sa  incheie Protocoale de colaborare cu instantele de judecata, parchetele de pe langa instantele de judecata, barourile de avocati, colegiile consilierilor juridici, camerele notarilor publici, asociatiile executorilor judecatoresti, autoritatile si institutiile publice, alte entitati juridice locale si centrale in vederea promovarii medierii ca modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, ca metoda noua, moderna de rezolvare prejudiciara a conflictelor dintre persoanele fizice sau persoanele juridice.

ASOCIATIA „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA” totalizeaza un numar de 596 membri inscrisi, fiind o organizatie  reprezentativa in domeniul medierii, la nivel local si national. ASOCIATIA „CAMERA MEDIATORILOR DIN ROMANIA” are ca PRESEDINTE pe Domnul COSTE STEFAN, mediator autorizat, membru in Consiliul de mediere.