Cadrul legal

 

Medierea, asa cum se practica ea astazi, ca un proces structurat pentru rezolvarea disputelor, a fost reglementata prin Legea 192/2006.

Aceasta lege a aparut pentru ca introducerea medierii si la noi in tara a fost una dintre conditiile aderarii Romaniei la UE.

Legea a venit si a definit un concept nou de abordare si stingere a litigiilor, aducand pe piata muncii o profesie – aceea de mediator. Legea data era una teoretica, dar avantajul era ca exista.Cei care au muncit la elaborarea ei s-au inspirat din legislatia altor tari membre si au incercat sa o adapteze specificului legislatiei noastre.

In 2009, legea 370 venea sa aduca primele modificari, care rezolvau aspecte intilnite in practica.

Ordonanta de Guvern 13/2010 pentru Transpunerea Directivei Servicii este cea care a venit sa faca legatura intre legea noastra si cea din UE in domeniul medierii.Se refera la integrarea in legislatie a obiectivelor Directivei 52/2008 a UE.

Legea Micii Reforme in Justitie (202/2010) a adus adaugire procedurilor de informare asupra medierii atraganad din nou atentia asupra beneficiilor ei.

In Strategia de dezvoltare a Justitiei ca serviciu public pentru perioada 2010-2014-publicata de Ministerul Justitiei in aprilie 2010-,in urma analizei SWOT asupra sistemului juridic, medierea a fost recunoscuta ca o oportunitate care trebuie dezvoltata si promovata.Este subliniata necesitatea luarii unor masuri care sa vizeze consolidarea profesiei de mediator si dezvoltarea relatiei dintre procedura medierii si procedura judiciara.

Documente utile

 

 

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Mesajul tau

Newsletter

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a fi la curent cu toate noutatile MediereNet!