Durata si costul medierii
Durata medierii
Sedintele de mediere se stabilesc in functie de disponibilitatea programului partilor si a mediatorului.
Daca e nevoie de mai multe sedinte de mediere acestea se programeaza cat de repede se poate si se doreste.
Pentru a scurta cat mai mult numarul sedintelor de mediere eu recomand partilor sa se pregateasca inainte , sa stie ce vor si sa vrea si altceva decat “sa se rezolve problema’, adica sa stie si cum vor, sa abordeze cu seriozitate fiecare sedinta de mediere, fiindca de ei depinde, in cea mai mare masura, rezolvarea situatiei.
O sedinta de mediere poate dura intre 2 si 4 ore , media fiind cam de 2,30 ore.
Costurile medierii
Informarea privind procedura medierii si beneficiile ei este GRATUITA.
Onorariul mediatorului, ca si alte costuri care pot aparea pe parcursul medierii, sunt platite de toate partile din mediere.
Nivelul onorariului se calculeaza in functie de obiectul conflictului, complexitatea spetei, timpul estimat afectat solutionarii.
Partile si mediatorul negociaza onorariul, partile avand posibilitatea sa opteze pentru un tarif orar, unul pe sedinta de mediere sau pe toata medierea, precum si modalitatea de plata.
Daca, pe parcursul medierii, apare o situatie de natura sa afecteze scopul acesteia, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, acesta este obligat sa o aduca la cunostiinta partilor, care vor decide asupra mentinerii sau denuntarii contractului de mediere.In astfel de cazuri mediatorul are dreptul sa inchida procedura de mediere, fiind obligat sa restituie onorariul, in parte, fie in conditiile stabilite in contract, fie prin negociere cu partile.