Raspunderea mediatorului

 

Contractul de mediere are o natura de sine-statatoare. El este un contract sinalagmatic (interdependent obligatiilor reciproce ale mediatorului si ale partilor), solemn (forma scrisa este ceruta expres de lege) si cu titlu oneros (fiecare dintre parti urmareste obtinerea unui rezultat).

Intersant este caracterul intuitu personae al contractului, in ceea ce priveste persoana mediatorului.Asta inseamna ca de-a lungul medierii aveti  acelasi mediator, chiar daca acesta face parte dintr-un birou de mediatori asociati sau dintr-o societate civila profesionala de mediatori.Mediatorul poate fi inlocuit doar in caz de deces,excludere sau suspendare disciplinara.

Mediatorul poate raspunde disciplinar pentru urmatoarele abateri

Incalcarea obligatiei de confidentialitate, impartialitate si neutralitate – fiind obligatii fundamentale in desfasurarea procesului de mediere incalcarea lor este sanctionata disciplinar. Suntem de parere ca raspunderea disciplinara nu inlatura si angajarea raspunderii penale in cazul incalcarii obligatiei de confidentialitate, in conditiile prevazute de art.196 C.penal

Refuzul de a raspunde cererilor formulate de autoritatile judiciare, in cazurile prevazute de lege – se refera la refuzul mediatorului de a colabora cu autoritatile in cazul medierii judiciare; in acest caz, la raspunderea disciplinara ar putea fi alaturata si cea administrativa, prin condamnarea mediatorului la plata unei amenzi judiciare pentru refuzul sau de colaborare; mediatorul nu poate fi acuzat de nerespectarea obligatiei de colaborare cu instanta in cazul in care refuza cererea instantei care ar aduce atingere obligatiei sale de confidentialitate sau de a depune marturie in legatura cu conflictul.

Refuzul de a restitui inscrisurile incredintate de partile aflate in conflict – acest refuz afecteaza increderea in activitatea de mediere si in profesia de mediator

Reprezentarea sau asistarea uneia dintre parti intr-o procedura judicara sau arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii – aceasta abatere are legatura cu nerespectarea confidentialitatii.

Savarsirea altor fapte care aduc atingere probitatii profesionale – se refera la exercitarea concomitenta a unei profesii incompatibile cu cea de mediator, exercitarea profesiei de mediator in alte forma decat cele prevazute, incalcarea accesului caracterului voluntar al medierii, desfasurarea sedintelor de mediere anterior incheierii contractului de mediere, incalcarea obligatiei de informare a partilor cu privire la mediere, necomunicarea catre Consiliul de Mediere a datelor care atrag modificarea mentiunilor din Tabloul Mediatorilor, comportament abuziv fata de parti sau fata de alti mediatori.

Orice persoana poate sesiza, in scris si sub semnatura, Consiliul de Mediere, in legatura cu savarsirea unei abateri din cele enumerate.

Mediatorul poate raspunde civil, in conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii, prin incalcarea obligatiilor sale profesionale. Mediatorul poate fi tras la raspundere doar pentru desfasurarea procedurii de mediere, nicidecum pentru continutul intelegerii la care ajung partile, acordul reprezentand doar vointa partilor si fiind al lor.Mediatorul nu este raspunzator pentru consultanta acordata de specialistii asistenti ai partilor sau invitati sa-si exprime punctul de vedere cu privire la problemele controversate.

Newsletter

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a fi la curent cu toate noutatile MediereNet!

Formular de asistenta

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

In ce problema va putem asista?

Doriti sa fiti contactat prin telefon?

Introduceti aici numarul de telefon (optional)