Beneficiile medierii pentru persoane fizice
Cand se ajunge la conflict intr-o relatie e evident ca ceva nu merge bine.
Alegand sa solutionezi conflictul prin mediere iti asumi responsabilitatea pentru situatia creata si iti exprimi dorinta de a imbunatati relatia. Deci, conflictul poate fi folosit ca o oportunitate de a construi relatii mai bune.
Pentru ca e o modalitate informala, care depinde doar de parti, timpul de rezolvare este foarte scurt.
Medierea este confidentiala si privata.Pentru ca la mediere participa doar partile si mediatorul, se creaza un cadru de confort si incredere care permite concentrarea pe refacerea comunicarii si procesul solutionarii.
Deoarece in mediere se muta centru de greutate de pe aspectele juridice pe interesele partilor, nu e nevoie ca partile sa aiba cunostinte juridice sau sa apeleze la specialisti in drept.
Mediatorul nu are nici o putere sa impuna vreo decizie sau sa forteze ajungerea la un acord.
Mediatorul nu judeca.
In mediere nu e nevoie de martori sau probe.De asemenea, pentru ca partile sunt “ specialisti” in problema lor nu e nevoie de expertize.
In sedinta de mediere se ofera posibilitatea de a fi la masa negocierii toti cei implicati si cu putere de decizie in ceea ce priveste solutia.
Fiecare parte poate sa se adreseze direct celeilalte parti ,pentru a fi clarificate evenimente si situatii.
Intensitatea sentimentelor partilor se trasmite intr-un cadru controlat, astfel incat fiecare parte din mediere sa aiba o viziune mai realista a pozitiei altei parti si sa isi permita sa se gandeasca la propuneri care in afara medierii ar fi respinse.
La generarea variantelor de solutii participa toate partile implicate, pentru a ajunge la solutia reciproc avantajoasa, eficienta si durabila.
In cursul medierii partile sunt cele care detin controlul. Ele isi iau singure deciziile, solutia le apartine lor,celor care vor suporta si consecintele.
Comunicarea se face in conditii de respect reciproc.
In mediere toate partile castiga.
Solutia medierii este personalizata, ea tinand cont de dorintele, nevoile si posibilitatile partilor.
Onorariul mediatorului este platit de toate partile care participa la mediere.
Acordul de mediere contine solutia partilor si reprezinta vointa lor.Medierea este voluntara, dar odata incheiat un acord de mediere, el este obligatoriu pentru parti si este legal.
In situatia in care se rezolva prin mediere un dosar care este pe rolul instantei, se restituie toate taxele platite pentru investirea instantei, indiferent in ce stadiu procesual se afla cauza.
Medierea permite reparatiile morale.O constiinta curata inseamna o viata mai buna.