Formare continua mediatori
Proaspat intrati in bransa,aveti la dispozitie un an in care sa acumulati practica, experienta si bani, inainte de a participa la cursurile de formare continua.
Formarea profesionala initiala a mediatorilor asigura pregatirea pentru dobandirea unor competente profesionale minime necesare desfasurarii activitatii acestora.
Formarea profesionala continua urmeaza formarii initiale si asigura mediatorilor dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite si/sau dobandirea de noi competente.
Obligativitatea formarii profesionale continue (art.34 Legea 192/2006) incepe din anul calendaristic urmator anului in care mediatorul s-a autorizat.Mediatorul trebuie sa acumuleze 20 de puncte profesionale anual.
Conform Hotararii 265/2012 a Consiliului de Mediere, sunt asimilate cursurilor de formare profesionala continua in cadrul formarii mediatorilor urmatoarele activitati:
- conferinte, mese rotunde, workshop-uri, simpozioane, seminarii care cuprind in afara de pregatire teoretica si notiuni practice si se acorda 0,5 puncte pe ora pentru participanti si 5 puncte pentru prezentarile lectorilor dupa avizarea acestora de catre consiliu.
- punctele lectorului se acorda cumulat pentru participare si pentru sustinerea materialului.
- mediatorii care au absolvit programe de master urmate la institutii de invatamant superior acreditate, pot solicita Consiliului de mediere recunoasterea acestei forme de pregatire ca formare profesionala continua, iar punctele profesionale se acorda dupa evaluarea programului in functie de disciplinele studiate si numarul de ore.
- pentru mediatorii care detin un titlu de doctorat in domeniul medierii sau in domeniul ADR se acorda 80 de puncte,
- pentru redactarea de articole in domeniul ADR si publicarea acestora in publicatii, se acorda 5 puncte,
Punctele obtinute din conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri, simpozioane, seminarii, articole publicate nu pot depasi jumatate din punctele anuale, pe care mediatorul este obligat sa le acumuleze.
Se acorda puncte mediatorilor care au contribuit in calitate de autor la editarea de carti in domeniul medierii pe suport de hartie dupa urmatoarele criterii: originalitate, complexitate, noutate, numar de pagini.Numarul de puncte alocate pentru o carte nu pot fi mai multe de 30.
Participarea la asemenea evenimente este un bun prilej de a face schimb de experienta cu alti colegi mediatori. Daca formatorul initiaza si modereaza astfel de discutii, este excelent, pentru ca veti observa cat de diferit poate fi vazuta si abordata o speta, in plenul grupului. Daca formatul cursului nu permite, folositi pauzele de cafea si cele de masa pentru asta. O sa fiti placut surprinsi cand veti realiza ca tot ceea ce impartasiti si va este impartasit folositi din plin in activitatea voastra.
Profesia de mediator se invata din mers. Daca stai si astepti clipa in care consideri ca ai invatat tot ce se poate si esti pregatit, teoretic, sa mediezi,trece medierea pe langa tine. E nevoie sa fi pregatit profesional,dar e nevoie de deschidere, de creativitate, de adaptare la situatie, de a folosi experientele traite de tine ca persoana, sau ale altora, pentru a-i putea ajuta pe cei care ne sunt parti in mediere.
Cursurile de formare profesionala continua sunt acreditate de CM, care stabileste in functie de structura cursului si timpul alocat, numarul de puncte profesionale aferente.
Va recomand sa va alegeti cursul in functie de interesul vostru pentru tematica acestuia, perioada de desfasurare, cine il organizeaza, unde il organizeaza si de pret, pentru ca participarea la cursuri se face pe cheltuiala mediatorului. Pentru a face o buna alegere, intrebati colegii care au mai participat fie la acel curs fie la altele organizate de respectivii formatori.
Uitati de obligativitatea lor si vedeti ca beneficiile de care aveti parte sunt mai mari decat costurile financiare.