Cum devii mediator

 

In legea care reglementeaza medierea si activitatea mediatorilor (L.192/2006 cu modificarile ulterioare) sunt prevazute uramatoarele:

“Art. 7. – Poate fi mediator persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are capacitate deplină de exerciţiu;

b) are studii superioare;

c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere;

d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;

e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;

f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu exceptia absolventilor de programe sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere;

g) a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legi. “

Concret asta inseamna ca odata indeplinite conditiile legale si luata hotararea de a deveni mediator, cauti un curs de formare initiala in profesie. Lista celor care ofera asemenea cursuri ,acreditate de CM, se gaseste pe site-ul consiliului. E potrivit sa va interesati de costul cursului (aproximativ 800-1000 Euro), perioada, cine sunt formatorii, unde are loc cursul. Asta inainte de a face o alegere sau de a plati niste bani in avans. Cursul inseamna 80 de ore de formare. Fiind un curs pentru adulti este interactiv. Prezenta este obligatorie. La cursul meu de autorizare s-a muncit cu seriozitate si din greu. Accesul la profesie este destul de facil in acest moment.

Pe langa cerintele legii, pentru a fi un bun mediator, este nevoie de anumite abilitati dintre care unele se pot cultiva iar altele nu. E potrivit sa poti comunica cu usurinta, simplu, sa intelegi si sa accepti ca rolul principal si meritele intr-o mediere sunt ale partilor si nu ale mediatorului, sa iti pastrezi neutralitatea, sa iti indrepti atentia si munca pe situatia din momentul prezent, sa fi calm si echilibrat, sa iti placa oamenii asa cum sunt ei, sa iti doresti sa ii ajuti.

Medierea fiind privata mediatorul nu va fi niciodata in lumina reflectoarelor.

In  articolul 12 alin. 4 si 5 legea spune:
„(4) Profesia de mediator se exercită numai de către persoana care a dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi.

(5) Exercitarea profesiei de mediator de către persoane care nu au dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi, constituie infracţiune şi se sancţionează potrivit legii penale.”

Doar absolvirea cursului initial, fara autorizare, nu e suficient pentru a putea profesa. Mediatorii autorizati sunt inscrisi in Tabloul Mediatorilor si isi pot exercita profesia oriunde in tara.

Fiind o profesie liberala nu o sa vina nimeni sa va spuna ce, cand si cum sa faceti. Tocmai de aceea e potrivit sa fiti o persoana cu initiativa, cu ceva deprinderi antreprenoriale si un bagaj  minim de cunostinte juridice. Chiar daca prin caracterul ei medierea confera posibilitatea de rezolvare a unor situatii juridice, pentru a fi mediator nu e obligatoriu sa fi licentiat in drept.

Formele de exercitare ale profesiei sunt:societate civila de mediatori asociati, birou de mediator, birou de mediatori asociati, sau în cadrul unei organizaţii neguvernamentale, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.  Mediatorul sau mediatorii asociaţi, titulari ai unui birou, pot angaja traducători, jurişti, alt personal de specialitate, precum şi personal administrativ şi de serviciu necesar activităţii de mediere (art.22 alin 1 si 2).

Sa tineti minte ca voi sunteti cei care organizeaza toata munca voastra si a celor pe care ii angajati.

Va doresc sa faceti alegerea potrivita pentru voi.

Newsletter

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a fi la curent cu toate noutatile MediereNet!

Parteneri

Mediere.Pro

Medierea.eu

Mediere.Pro

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Mesajul tau