Credite franci elvetieni. Marius Dunca, presedintele ANPC sustine ca a avertizat bancile sa nu majoreze costurile dupa efectuarea unei eventuale conversii

 

Băncile trebuie să gândească o strategie pe termen lung ca să recâştige încrederea consumatorilor, este de părere Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Marius Alexandru DuncaDomnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, în ultima perioadă, a observat o deschidere mai mare din partea băncilor în negocierile cu împrumutaţii în franci elveţieni (CHF), venind cu soluţii concrete.

Marius Dunca susţine că a avertizat băncile să nu majoreze costurile după efectuarea unei eventuale conversii, sfătuindu-i şi pe consumatori să fie atenţi la acest aspect.

„Le-am explicat operatorilor financiari că oamenii vor fi forţaţi să meargă să se împrumute la IFN-uri, care au dobânzi mult mai mari, iar bulgărele va deveni tot mai mare”, ne-a spus domnia sa, menţionând că, potrivit unor calcule realizate în rândul celor care au contractat credite în franci elveţieni, în euro, dolari şi lei, impactul „«cel mai negativ», dacă se poate spune aşa, a avut loc în segmentul împrumutaţilor în franci elveţieni”.

„Din urmă vin şi cei cu credite în euro şi dolari şi orice soluţie găsim trebuie să ne gândim că toţi sunt consumatori”, subliniază domnul Dunca, adăugând că nu pot fi adoptate măsuri discriminatorii în cazul creditelor în CHF.

Reporter: În ce punct a ajuns criza creditelor în franci elveţieni? Pentru că este o criză, nu?

Marius Dunca: Da, este o criză, pentru că 90% din cei împrumutaţi în CHF au făcut credit ca să-şi cumpere o locuinţă. Sunt şi cazuri speciale, de clienţi care au cumpărat patru imobile şi le-au închiriat, dar eu mă refer la cei care şi-au achiziţionat o locuinţă şi acum sunt în imposibilitatea să-şi plătească rata din cauza creşterii francului elveţian.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie