1 din 10 parlamentari este condamnat, urmarit sau trimis in judecata intr-un dosar penal

 

Pe lângă cei 16 parlamentari deja ieşiţi din Legislativ ca urmare a condamnării, arestării sau incompatibilităţii decise definitiv de instanţă, alţi 52 scriu şi modifică astăzi legi, ca senatori şi deputaţi în funcţie, având în acelaşi timp fie o parlament1condamnare definitivă cu suspendare, fie statutul de urmărit penal sau de trimis în judecată de procurorii DNA pentru suspiciuni de corupţie ori de ANI pentru conflict de interese. Analiza situaţiei dosarelor penale în care sunt menţionate numele de senatori ori deputaţi în funcţie relevă că, la fiecare zece parlamentari, unul este fie urmărit penal, fie trimis în judecată, fie deja condamnat definitiv, continuându-şi totuşi mandatul în condiţiile unei pedepse cu suspendare. Gândul a inventariat cele 52 de astfel de cazuri, dar şi domeniile de legiferare de care se ocupă astăzi fiecare, în Parlament. Mulţi sunt membri sau chiar preşedinţi ai unor importante comisii (Juridică, Apărare, Control a activităţii SRI, Administraţie, Economică, Buget, Transporturi, Sănătate, Învăţământ), alţii conduc grupurile parlamentare în care activează. Cu excepţia Monicăi Iacob-Ridzi, care va fi revocată ca urmare a arestării, în statutul celor 7 actuali parlamentari condamnaţi definitiv şi irevocabil, nu s-a schimbat nimic după decizia instanţei.

Săptămânal, Parlamentul primeşte cel puţin o cerere de avizare a arestării sau urmăririi penale a unui senator sau deputat. Numai în luna februarie, procurorii au făcut astfel de sesizări pe numele unor foşti miniştri ca Ioan Ariton, Elena Udrea sau Varujan Vosganian. Zilele trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea definitivă şi irevocabilă a Monicăi Iacob-Ridzi la 5 ani de închisoare cu executare. Au existat însă şi alte trei condamnări de parlamentari în dosare penale, mai puţin vizibile. Este vorba de cea a deputaţilor UDMR Mate Andras şi Karoly Kerekes la 6 luni, respectiv la 1 an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în urma angajării unor rude la birourile parlamentare, rămase definitive, dar şi de cea a deputatului PSD Vasile Gliga la 1 an de închisoare cu suspendare, care poate fi însă contestată.

Dinspre DNA au venit, pe de altă parte, decizii de începere a urmăririi penale pe numele lui Sebastian Ghiţă sau al lui Vlad Cosma, trimis deja în judecată şi într-un dosar din 2014, cu suspiciuni de luare de mită.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie