BNR a depus o plangere penala impotriva Volksbank

 

BNR a depus o plângere penală împotriva Volksbank, sesizând suspiciuni de fapte derulate sub fosta conducere care ar ţine de zona penală, a anunţat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR).

volksbank„Noi, dacă găsim indicatori în neregulă, într-o bancă, facem plângeri penale. Am dat drumul la o plângere penală în cazul Volksbank pentru unele fapte”, a afirmat domnul Cinteză. Întrebat despre ce fel de fapte este vorba, domnia sa a răspuns că „au fost date unele credite aiurea”.

Bogdan Neacşu, vicepreşedintele Volksbank, ne-a spus că actuala conducere a băncii are, de asemenea, plângeri penale împotriva unor membri din fosta conducere şi a unor fapte derulate înainte de 2010 în cadrul instituţiei financiare.

Potrivit lui Nicolae Cinteză, acţionarul Volksbank a capitalizat banca masiv, cu o sumă de peste 1,1 miliarde euro, ca să poată vinde către Banca Transilvania (operaţiune ce urmează să se finalizeze în perioada martie-aprilie).

În 2010, şefii Volksbank au fost înlăturaţi de la conducere, după ce, conform reprezentanţilor BNR, ar fi încălcat mai multe reglementări din domeniu.

Banca Naţională a României a retras avizele în baza cărora îşi exercitau responsabilităţile de conducere Gerald Schreiner (fostul CEO al Volksbank) şi Herwig Burgstaller (ex-vicepreşedintele aceleiaşi bănci).

Cei doi foşti şefi ai Volksbank au acţionat în judecată Consiliul de Administraţie al BNR, contestând decizia Băncii Naţionale, însă au pierdut procesul.

Şeful supravegherii BNR a explicat că acţionarii băncilor preferă „să dea bani din buzunar” ca să-şi vândă băncile, în momentul în care se află într-o situaţie dificilă, pentru că, altfel, o dată ajunse în procedura de lichidare, lichidatorul poate înainta o serie de plângeri penale pentru modul în care s-a acţionat în bancă.

BNR a introdus, anul trecut, mai mult de 37 de plângeri penale, împotriva a peste 10 bănci. E.O. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie