Fusaru Aida: „Nu prea vad in acest moment ce ar putea sa fie periculos sau daunator pentru mediere…”

 

Redactor MediereNet.ro: Ce credeti ca se va intampla cu medierea dupa alegerea unui nou Consiliu de Mediere?

aida-fusaruFusaru Aida: „Oricine va iesi trebuie sa promoveze medierea. Nu exista alta solutie decat a merge mai departe pe un drum bun. Medierea trebuie sa existe pentru ca e folositoare pentru toti, e avantajoasa, e o cale mult mai buna si mai ieftina de solutionare a oricarui conflict. Deci, noii membri in Consiliu trebuie sa mearga intr-o directie buna. Nu vad alta solutie. Nu cred ca exista cineva care sa fie impotriva medierii si a destinului ei. Medierea trebuie sa mearga pe un fagas corect si pe un drum bun.”

Redactor MediereNet.ro: Care credeti ca sunt cele mai mari pericole in ce priveste profesia de mediator in Romania?

Fusaru Aida: „Nu prea vad in acest moment ce ar putea sa fie periculos sau daunator pentru mediere…Numai daca mediatorii nu si-ar exercita meseria cu profesionalism, iar asta sa-i discrediteze in ochii publicului, dar nu prea cred, pentru ca avem legislatie in domeniu si medierea exista si va exista. Nu vad un pericol iminent.”

Redactor MediereNet.ro: Veti contesta alegerile in cazul unui rezultat nefavorabil dumneavoastra?

Fusaru Aida: „Nu. Eu cred ca optiunea alegatorilor va stabili noul Consiliu. Am inteles ca mai sunt nemultumiri in randul candidatilor pentru ca procedura nu ar decurge cum trebuie in unele locuri, dar eu personal am stiinta numai indirecta despre aceste lucruri si atunci nu stiu daca se confirma sau nu anumite situatii mai neplacute.”

Redactor MediereNet.ro: Ce veti face in situatia in care nu veti fi aleasa in Consiliul de Mediere?

Fusaru Aida: „Imi continui profesia de mediator si incerc sa promovez in continuare medierea, sa imi aduca clientela, si sa fac asa incat oamenii sa aiba mai multa incredere in mediere, sa vina la mediere, sa apeleze la mediere, caci medierea este de viitor. Deci, nu exista cale de intoarcere, trebuie sa mearga inainte. Toti trebuie sa contribuim ca medierea sa mearga bine, nu numai cei din Consiliul de Mediere. Fiecare mediator in parte, la nivel local, promoveaza medierea ca numai asa merge, dar intr-adevar cei din Consiliul de Mediere trebuie sa se implice mult mai activ ca e altceva sa promovezi la nivel national medierea decat la nivel de birou sau de localitate pentru ca nu are impactul necesar. Trebuie o actiune de forta, ca oamenii sa constientizeze pentru ca mentalitatea se schimba foarte greu, oamenii sunt obisnuiti sa mearga la instanta si doar treptat, treptat se va implementa si acest concept de mediere. Nu vad un pericol efectiv pentru mediere, numai daca toti mediatorii nu si-ar face treaba si n-ar promova medierea si nici cei din Consiliul de Mediere. Nu vad sa isi doreasca sa fie in Consiliu si sa nu lupte pentru mediere ca sa mearga pe un fagas corect, normal si inainte. Nu vad un pericol, decat daca legea s-ar desfiinta si n-ar mai fi medierea, dar nici in acest sens nu cred, nu cred ca legiuitorul ar lua o asemenea atitudine.”

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie