CNAS: Modificarile contractului-cadru vor asigura un acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale

 

Modificările aduse la contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale şi normelor metodologice de aplicare în anul 2015, care au intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2015, aduc o serie de noutăţi menite, în opinia CNAS, să asigure un acces mai bun al pacienţilor la serviciile medicale şi să întărească disciplina contractuală în sistemul de sănătate publică.

CNASAstfel, asistenţa medicală primară va conţine şi serviciile de prevenţie, respectiv “consultaţia preventivă”, cea medicală ambulatorie de specialitate urmând să acorde periodic consultaţii pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei (o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere).

La capitolul asistenţa medicală spitalicească, unde funcţiona doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi. „Modificarea asigură accesul la servicii medicale cu impact asupra sănătăţii publice. (de exemplu: tratamentul rabiei)”, a comunicat CNAS.

În ceea ce priveşte pachetul de servicii de bază, asistenţa medicală primară conţine servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet.

Pe de altă parte, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42, fiind introdusă şi spirometria în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie