Madalina Calcan, Vicepresedinte STARS, organizator al Congresului MBB: Mediatorii trebuie sa depaseasca anumite limite pe care si le impun singuri in propria activitate
Medierenet: Cum s-a ajuns ca cel de-al VII-lea Congres al MBB sa fie organizat in Romania?
Madalina Calcan: Acest congres se desfasoara in Romania ca urmare a interesului pe care noi ca si organizatie si ca mediatori l-am dezvoltat sau dorim sa-l dezvoltam si la noi in tara cu privire la rolul mediatorului. Este vorba de ceea ce noi numim mediere ca si liant social ca si facator de pace. Romania este o tara in care medierea are o traditie relativ recenta in care mediatorii se vad pe ei insisi intr-un anumit fel, pe un anumit canal, pe un anumit trend. Participand la conferinte internationale, inclusiv la congresul anterior al MBB-ului am descoperit si descoperim noi valente ale rolului mediatorului. Mediatorii trebuie sa depaseasca anumite limite pe care si le impun singuri in propria activitate. Conflictele nu sunt sau nu mai sunt doar de la individ la individ, sunt intre entitati, intre ceea ce se numesc grupuri sociale, state, natiuni. Conflictele din ziua de azi nu mai tin doar de un singur stat, sau de un singur sistem de solutionare, si acela clasic: justitia. Trebuie sa ne orientam catre alte cai, catre alte domenii de activitate.
Medierenet: Care a fost cea mai mare provocare in organizarea acestui congres?
Madalina Calcan: Comunicarea intre continente, intre mediatorii aflati pe mai multe continente. Din punct de vedere organizatoric, lucram impreuna cu colegii nostrii din MBB de 14 luni la organizarea acestui eveniment si aproape saptamanal sau la doua saptamani aveam sedinte de lucru comune, tot felul de video-conferinte cu persoane aflate pe continente diferite, cu fusuri orare diferite si cu moduri de lucru diferite. A fost o provocare pentru noi sa ne coordonam, sa ne armonizam si a fost un exercitiu de comunicare interculturala si de dialog pe care noi insine ca mediatori a trebuit sa-l exersam pentru ca exista anumite diferente intre culturi si intre conceptiile noastre.
Medierenet: Cate persoane participa la congres?
Madalina Calcan: La acest moment la congres, pentru ca sunt participanti din cinci continente si 40 de tari,sunt circa 200 de participanti la care se adauga o serie de speakeri, deci sunt peste 200 de persoane.
Medierenet: Cati dintre participanti sunt din Romania avand in vedere ca acest congres se desfasoara la Bucuresti?
Madalina Calcan: De la noi din tara sunt undeva in jur de 30 sau 40 de persoane inscrise. Este ceea ce am spus si colegilor americani de la bun inceput: Acest congres nu se adreseaza unei teme main screen ceea ce mediatorul roman cunoaste si cu care este familiarizat. Daca am vorbi despre cum se redacteaza un acord de mediere, sau chestiuni de acestea putin mai tehnice, poate ar fi fost subiecte cu care noi am fi fost putin mai familiarizati, dar asa cum spuneam si la inceput este o noua tema, este ceva la care trebuie sa incepem sa ne gandim ca si profesie, ca si corp profesional in ansamblu, tot ce putem face sa facem in ansamblul societatii, trebuie sa ne adresam societatii civile pentru nevoile pe care aceasta le are nu doar pe acelea pe care le avem noi in vedere. Sigur ca profesand ca si mediator luam cazuri de divort, cazuri de creante comerciale s.a.m.d., lucruri foarte importante pentru fiecare individ si pentru noi ca si profesionisti. Si totusi existam si pentru alte tipuri de conflicte, pentru institutii, pentru entitati si putem sa ne folosim abilitatile si capacitatile profesionale in sprijinul altor tipuri de conflicte.
Medierenet: Care este cea mai mare satisfactie adusa de implicarea in organizarea congresului?
Madalina Calcan: Cea mai mare satisfactie de la acest eveniment este prezenta unei atat de mari diversitati de mediatori, cred ca, daca nu ma insel, este unicul eveniment din Romania de acest fel pana la acest moment, de o asa mare diversitate de mediatori, din atatea colturi ale lumii, mediatori si facatori de pace de fapt si de drept. Medierea este un limbaj comun care depaseste granitele unei natiuni sau a unui site de drept si atunci se adreseaza problemelor de comunicare. Acest congres urmareste sa solutioneze niste probleme de comunicare transnationale. Si atunci cum se poate face? Plecand de la un exemplu personal, de la cazuri practice si efectiv de la exemple personale. Din acest motiv, multe dintre work-shopuri care se afla pe agenda sunt sustinute de prezentatori care au trecut personal prin aceste tipuri de experiente, care povestesc ”la prima mana”, nu povestesc din auzite, nu povestesc teorie ci impartasesc pur si simplu experiente practice din care participantii pot invata diverse tehnici sau le pot aplica in alte situatii.
Medierenet: Putem vorbi despre o globalizare a medierii?
Madalina Calcan: Sper ca da. Este vorba in primul rand ca globalizarea medierii vine in relatie directa cu globalizarea conflictelor pentru ca pornim de la ceea ce inseamna propriu zis globalizarea ca si notiune cunoscuta de catre toata lumea, conduce la o globalizare a conflictelor. Nu mai sunt acele conflicte clasice locale care pot fi rezolvate printr-o modalitate foarte clasica. Conflictele astazi depasesc si nivelul de individ si nivelul de stat si de natiune si trebuie sa gasim o alta cale de a le solutiona. Globalizarea conflictului inseamna de fapt un raspuns general valabil, universal valabil si medierea se pare ca este, prin flexibilitatea si autenticitatea ei, un raspuns foarte valabil. Sigur ca medierea trebuie inteleasa intr-un sens mai larg in acest context, adica nu ne gandim la o procedura propriu zisa condusa dupa anumite reguli, care nu se pot aplica in toate situatiile, dar medierea intr-un concept vast care se refera la inlaturarea barierelor de comunicare este un raspuns pentru globalizarea conflictelor.
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.