Medierea in Romania si in unele state membre ale Uniunii Europene

 

Juridice.ro trateaza aspectele reglementarii medierii in Romania si in unele state membre ale Uniunii Europene intr-un articol publicat de lector univ. dr. Adelina Dutu in Revista Romana de Drepul Muncii nr. 10/2013:

Medierea muncii”Lector univ. dr. Adelina Dutu a publicat in Revista Romana de Drepul Muncii nr. 10/2013 articolul intitulat „Aspecte ale reglementarii medierii in Romania si in unele state membre ale Uniunii Europene”.

Desi o profesie relativ noua in Romania, in comparatie cu alte state membre ale Uniunii Europene, profesia de mediator capata contur odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 192/2006 privind medierea si exercitarea profesiei de mediator prin care sunt stabilite principalele caracteristici ale profesiei de mediator si conditiile exercitarii acesteia. Datorita faptului ca medierea este cunoscuta si practicata la nivel international ca urmare a colaborarii intre state, legislatia romana prevede posibilitatea recunoasterii calitatii de mediator a cetatenilor straini ce dovedesc detinerea actelor necesare si indeplinesc toate conditiile pentru primirea in aceasta profesie liberala in Romania.

Ca expresie a impartialitatii, neutralitatii si confidentialitatii, in cadrul procedurii de mediere, atitudinea mediatorului nu este una de judecator, ci de tert la un conflict ce incearca sa stimuleze partile in vederea generarii de optiuni pentru solutionarea conflictului dintre acestea, astfel incat sa ajunga la un acord reciproc avantajos.

Dar profesia de mediator nu a aparut in Romania si, pe cale de consecinta, toate aceste principii si reguli ce o guverneaza nu sunt rezultatul imaginatiei legiuitorului roman, ci s-au dezvoltat in timp prin practicarea sa in majoritatea statelor. Astfel, Germania recunoaste in legislatia sa profesia de mediator ca o profesie liberala si independenta in cadrul careia se regasesc principiile neutralitatii, impartialitatii si confidentialitatii. Desi foarte asemanatoare ca reglementare si mod de organizare cu legislatia statului roman, medierea in Germania este o procedura prealabila actiunii judiciare.”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie