Mediul de afaceri îşi poate pregăti angajaţii din taxele obligatorii pentru persoanele cu dizabilităţi

 

Legea 448/2006 prevede ca orice persoană juridică cu mai mult de 50 de angajaţi să angajeze minim 4% persoane cu dizabilităţi. În caz contrar, firmele pot opta fie să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de muncă pe care nu au încadrat persoane cu dizabilităţi, fie să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate care au angajaţi persoane cu dizabilităţi, pentru o sumă echivalentă cu taxa mai sus menţionată. Conform aceleiaşi legi, o unitate protejată trebuie să aiba cel puţin 30% dintre angajaţi persoane cu dizabilităţi.
Legea promovează angajarea acelor persoane cu dizabilităţi care au nevoie de suport permanent şi de un loc de muncă protejat. Este moral şi firesc ca facilităţile fiscale oferite prin mecanismul unităţii protejate să acţioneze în beneficiul acestor persoane dezavantajate. Totuşi, dacă nu există procentul de 4% persoane cu dizabilităţi angajate, sumele destinate ajutorării acestor persoane merg către bugetul de stat şi se redistribuie într-o formă generală şi neconcludentă, neexistând un buget separat pentru persoanele cu dizabilităţi în care să ajungă aceşti bani.

Recomandări generale
Experţii Golden Mind & Spirit au analizat relaţia mediului de afaceri cu persoanele cu dizabilităţi şi au ajuns la următoarele concluzii:
– Orice companie poate achiziţiona produse şi servicii pe baza unui parteneriat cadru şi a unui contract cu unităţi protejate autorizate, în suma echivalentă cu suma platită anual ca taxă-amendă la bugetul de stat, beneficiind în acest fel de serviciile respective şi încurajând crearea şi menţinerea de unităţi protejate care angajează persoane cu dizabilităţi
– În acest fel, fondurile care ar merge la bugetul de stat ar fi redirecţionate pentru achiziţionarea unor bunuri sau servicii care ar contribui la distribuirea acestor resurse exact în domeniile de care firma are nevoie şi ar influenţa creşterea firmei în mod direct
– Lucrul direct cu o unitate protejată contribuie la angajarea directă a persoanelor cu dizabilităţi şi la integrarea socio-economică a acestor persoane în mod direct, nu indirect prin taxe plătite la bugetul de stat şi a căror legătură cu persoanele cu dizabilităţi este nesigură
– În cadrul acordului de parteneriat se pot realiza mai multe activităţi de tip CSR (corporate social responsability), foarte uzuale în Occident, care să indice gradul de implicare al companiilor în viaţa comunităţii şi în integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi
– Contrar oricăror prejudecăţi, persoanele cu dizabilităţi pot furniza servicii şi produse de aceeaşi calitate ca şi persoanele fără dizabilităţi, un argument în acest sens fiind motivaţia şi dorinţa de integrare socială a acestora.

Studiu de caz
Un exemplu de utilizare creativă şi avantajoasă pentru mediul privat al sumelor dedicate persoanelor cu dizabilităţi, dar care să vină în mod direct în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, poate fi găsit pe piaţa românească de training. Grupul Forpeople, prin divizia VujaDe Training, oferă companiilor o soluţie care permite instruirea oamenilor fără a apela la bugete suplimentare de training, totul fiind acoperit din costurile pentru persoane cu dizabilităţi deoarece compania este unitate protejată care are ca angajaţi persoane cu dizabilităţi.
În derularea contractelor încheiate în temeiul Legii 448/2006 republicate, compania a reuşit să livreze în anul 2011 peste 150 de sesiuni de instruire – coaching, consultanţă, dezvoltare organizaţională – unui număr de peste 2500 de participanţi.
Grupul Forpeople oferă cursuri de instruire/perfecţionare care acoperă nevoile de dezvoltare ale unui manager, dar şi abilităţi utile oamenilor din diferite departamente care nu au ajuns încă în poziţii manageriale. Este doar un exemplu privind modalitatea prin care taxele pentru persoanele cu dizabilităţi pot deveni utile atât acestei categorii umane, prin încurajarea unităţilor protejate care angajează asemenea persoane, cât şi mediului privat, oferindu-le servicii reale fără costuri suplimentare.

Acest document reprezintă o analiză Golden Mind & Spirit. Utilizarea datelor analizei este liberă sub orice formă, cu condiţia menţionării sursei.

http://www.amosnews.ro/mediul-de-afaceri-isi-poate-pregati-angajatii-din-taxele-obligatorii-pentru-persoanele-cu-dizabilita

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie