Atelier de Lucru in cadrul proiectului Justitie Civila

 

Proiectul “Justitie Civila” a fost selectat de Comisia Europreana si a obtinut finantare. In cadrul sau, proiectul coordonat de Ministerul Justitiei ”Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila” este implementat in colaborare cu Consiliul de Mediere-Romania, Asociatia Europeana a Judecatorilor care sustin Medierea-GEMME-, Ministerul Justitiei din Olanda, Ministerul Justitiei din Bulgaria, Ministerul Justitiei din Republica Moldova, Organizatia nonguvernamentala MIKK, Germania.

Obiectivul proiectului este promovarea medierii in cauzele cu elemente de extraneitate, prin intermediul unor sesiuni de formare profesionala pentru judecatori, mediatori, reprezentanti ai institutiilor centrale din Statele membre participante, elaborarea unui ghid de bune practici pentru specialisti, elaborarea si distribuirea unor brosuri catre publicul larg cu privire la avantajele medierii in acest tip de cauze.

Durata de implementare a proiectului este de 20 de luni, beneficiind de un buget total de 249.075 euro, dintre care 80% este finantare europeana nerambursabila.

Conferinta de deschidere a acestui proiect  a avut loc in perioada 21-22 septembrie la Bucuresti. Atelierul de lucru de la Cluj (13-15 iunie 2012) a fost ultimul din seria celor cinci din cadrul proiectului, iar celelalte patru s-au desfasurat la Bucuresti(9-11 noiembrie 2011), Haga(1-3 februarie 2012), Craiova (14-16 martie 2012) si Iasi (7-9 mai 2012).

Conferinta de inchidere a proiectului va fi la Timisoara. (Sursa:Ministerul Justitiei)

La eveniment au participat experti  romani si straini, reprezentanti ai institutiilor partenere in proiect precum si practicieni romani cu competente in domeniu (judecatori, mediatori, avocati). Este de remarcat prezenta reprezentatilor din Olanda si Belgia, tari cu traditie in practicarea medierii.

Am avut sansa sa particip si eu la acest proiect,alaturi de alti colegi mediatori din tara, avand posibilitatea de a invata de la mediatori cu vechime si experienta din alte state membre UE. Dl.Eric Battistoni, judecator, reprezentant al GEMME Belgia, implicat in medierea creantelor, si-a inceput prezentarea prin  a face diferenta dintre cadrul juridic si mediere, subliniind ca “medierea nu este drept”. A continuat facand un istoric al medierii si al cadrului legal European, insistand pe seriozitatea cu care s-a muncit pentru implementarea medierii, etapele evolutiei medierii si a rezultatelor la care s-a ajuns. In Belgia recomdarea medierii se practica din 1981.

Dl.Jacques Wijnen, consilier superior in Directia Sistemului Judiciar din cadrul Ministerului Securitatii si Justitiei din Olanda ne-a vorbit despre implicarea Parlamentului si a ministerului pe care il reprezinta la promovarea medierii, prin acordarea de sprijin financiar proiectelor pentru mediere, prin responsabilizarea persoanelor, brosuri de informare, stimulente financiare pentru partile care apeleaza la mediere. Astfel, sistemul medierii functioneaza chiar si fara a exista o lege a medierii. In Olanda medierea nu este obligatorie, nu exista o lege a medierii, se practica in afara instantelor si totusi a fost si este sustinuta de Parlament si Ministerul Justitiei pentru ca, odata cu aparitia medierii transfrontaliere, au considerat ca “nu este correct ca cetatenii nostri sa aiba mai putine drepturi decat cetatenii din alte state.”

D-na Christine Wilwerth, Procurorul Regelui, reprezentant GEMME Belgia, ne-a pus la dispozitie extrase din Codul Judiciar din 10 octombrie 1967 unde medierea este aspectata. In acest moment, in Belgia, medierea este organizata in trei ramuri: medierea familiala, medierea civila si comerciala si medierea sociala.

D-na Svilena Dimitrova, reprezentant GEMME Bulgaria, ne-a prezentat proiectele privind medierea care sunt in desfasurare in Bulgaria, interesul pe care il arata Ministerul Justiei in sustinerea acestor demersuri.

Alocutiunile colegelor din Romania, reprezentanti ai Consiliului de Mediere-D-na Anca Ciuca, D-na Carmen Fiscuci-si a GEMME Romania-d-na Adina Nica, d-na Gabriela Calbureanu-, au ininsistat asupra cadrului legal al medierii si a modului de aplicare in practica.

Este de remarcat  interesul manifestat pentru mediere de judecatorii romani prezenti la eveniment.

Este de apreciat efortul depus pentru sustinerea medierii in tarile europene.

Se investesc bani europeni in proiecte pe mediere pentru ca rezultatele obtinute pina acum sunt motivante si au un trend crescator.

Investitia in mediere este una sigura.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie