Scandalul manipulării dobânzilor Libor: toţi au ştiut, nimeni n-a vorbit

 

Oficialii americani şi britanici ştiau încă din 2008 că unele dintre marile bănci ale lumii influenţau în folosul lor dobânzile de referinţă Libor, în funcţie de nivelul cărora sunt evalutate active de 500.000 de miliarde de dolari în întreaga lume, însă este neclar în ce măsură autorităţile au presat băncile să renunţe la comportamentul abuziv.

Din cauza modului defectuos în care a fost gândit sistemul de stabilire a dobânzilor, traderii nici nu trebuia să se înţeleagă între ei pentru a manipula Libor-ul (London Interbank Offered Rate), rezultă din concluziile unor autorităţi de control în domeniu, scrie Bloomberg.

 

Prin „ghionturi” mici date propunerilor înaintate de propriile firme celor care calculează nivelurile dobânzilor traderii puteau majora valoarea portofoliilor lor sau să reducă pierderile.

„Este cu mult mai uşor să manipulezi Libor-ul decât pare. Nu este nevoie de nicio conspiraţie”, a afirmat Andrew Verstein, profesor la Yale Law School.

Posibilitatea ca o singură bancă să influenţeze dobânzile este scoasă în evidenţă de e-mailuri şi transcrieri ale unor convorbiri telefonice făcute publice după ce banca britanică Barclays a plătit o amendă record de 452 milioane dolari autorităţilor din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea indicatorului şi de studii academice.

Într-o transcriere a unei convorbiri din aprilie 2008 între angajaţi ai Barclays, a doua mare bancă britanică după active, şi ai Rezervei Federale (Fed) New York, angajatul băncii făcea cunoscut faptul că instituţia raportează date greşite la stabilirea dobânzilor pentru a evita „atenţia nedorită”, scrie The Wall Street Journal.

În octombrie 2008, după ce criza s-a înrăutăţit, un angajat al Barclays i-a spus Fed-ului că Libor-ul este „o mizerie”. Transcrierile au fost publicate de Fed şi de Banca Angliei, instituţia americană răspunzând unor cereri ale Congresului pentru documente legate de problema manipulării dobânzii.

Documentele arată, de asemenea, că actualul secretar al Trezoreriei Timothy Geithner, care pe atunci era preşedintele Fed New York, a pus în gardă oficialii Trezoreriei americane şi ai altor autorităţi, din SUA şi Marea Britanie, în 2008 despre problemele asociate cu Libor-ul şi a propus modificări în modul în care indicatorul este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici.

Dar documentele oferă doar o imagine parţială a discuţiilor interne legate de problemele cu dobânzile.

Dobânzile Libor sunt calculate zilnic de asociaţie luând în cosiderare dobânzi de împrumut raportate de un grup de bănci importante la nivel mondial. Acest proces face posibil pentru bănci să raporteze date care le fac să pară mai sănătoase decât sunt în realitate. În timpul crizei financiare Libor-ul a atras atenţia autorităţilor deoarece costurile de creditare ale băncilor erau văzute ca un semn al sănătăţii lor financiare.

„Sugestii că unele bănci raportează dobânzi mai scăzute pentru a evita să pară slabe apăreau în rapoarte anecdotice şi foarte multe e-mailuri, inclusiv de la Barclays, dar şi într-o convorbire telefonică din decembrie 2007 cu banca britanică în care se spune că Libor-ul este nerealist de redus”, arată un document al Fed.

Un angajat al Barclays a spus Fed-ului că banca „doar încearcă să se integreze în mulţime” şi că „ştim că nu avem, mmm, o dobândă onestă”.

Banca este singura care a recunoscut că a recurs la această practică, însă anchete desfăşurate în SUA şi Marea Britanie vor scoate probabil la lumină şi alte cazuri.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, ar putea plăti penalităţi şi cheltuieli de judecată de până la 1,57 miliarde dolari, potrivit unor estimări ale Morgan Stanley. Pentru banca britanică RBS plăţile s-ar putea ridica la 1,48 miliarde dolari.

 

După ce au provocat Marea Recesiune, băncile încă se ţin de prostii

După ce cea mai gravă criză financiară de după Marea Depresiune economică a retezat picioarele economiei mondiale, regulile noi, mai severe, şi controalele interne mai profunde la cele mai mari bănci ale lumii ar fi trebuit să reconstruiască încrederea în sistemul financiar. Dar veştile din ultimul timp fac ca investitorii şi publicul să pună sub semnul îndoielii progresul făcut, scrie Thomson Reuters.

Pe lângă scandalul Libor, poveştile de groază care vin din sistemul bancar american includ pierderi enorme înregistrate de JP Morgan după o serie de „pariuri” dezastruoase şi o posibilă tentativă de muşamalizare a afacerii şi dispariţia unor fonduri ale clienţilor de la firma de brokeraj PFGBest, descoperită după ce fondatorul ei s-a sinucis şi a lăsat o scrisoare în care descrie frauda de 20 de ani.

Imaginea este întregită de scandaluri de insider trading care au dus la condamnarea unor manageri de fonduri şi nume grele din lumea afacerilor financiare precum fostul director la Goldman Sachs Rajat Gupta.

 Bogdan Cojocareu, ZF.ro

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie