Adrian Badila: Mediatorii care s-au pus serios pe treaba pastreaza vie flacara medierii in Romania
Adrian Badila, preşedinte al ALMARO Training, lucrează ca formator din 1996 (în domeniile administraţie publică, resurse umane, comunicare, planificare strategică, mediere, negociere, politici publice, dezvoltare organizaţională,) şi ca mediator din 1999. A fost certificat ca formator şi manager de proiect de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, ca mediator şi ca formator principal de către Consiliul de Mediere şi în calitate de consultant de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).
Ca formaţie de bază este inginer de electrotehnică (Universitatea Politehnică Bucureşti) şi a absolvit programul de Master în Administraţie Publică (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie). A absolvit cursuri de specializare în SUA – în domeniul administraţiei publice, şi în state ale Uniunii Europene – în domeniile formare de formatori, administraţie publică, protecţia mediului, managementul conflictelor, dezvoltare durabilă, planificare strategică, accesarea fondurilor europene.
Deţine experienţă de 15 ani în administraţia publică, ocupând următoarele funcţii: Secretar de Stat – Director general al Institutului Naţional de Administraţie, Subprefect al Municipiului Bucureşti, Consilier general în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Viceprimar al Sectorului 6 Bucureşti, Consilier Local pentru Sectorul 6 Bucureşti.
A lucrat şi lucrează ca formator şi consultant pentru USAID România, Opportunity Associates Romania, Institutul Naţional de Administraţie, Centrul Regional de Formare Continuă – Bucureşti, Fundaţia TERRA MILENIUL III, Fundaţia pentru Schimbări Democratice, Human Dynamics Austria, Tetra Tech ARD SUA, USAID Afghanistan.
Adrian Badila, formator international, consultant international, expert in managementul conflictelor si mediator a acceptat sa acorde un interviu pentru MediereNet.
Adrian Badila: În primul rând, as vrea sa va multumesc pentru oportunitatea de a face câteva comentarii despe aspecte stringente ce vizeaza institutia medierii în România, în conditiile în care eu am luat “microbul” medierii de mai bine de 16 ani, iar din 1999 activez si ca mediator.
O sa punctez doar câteva comentarii, în speranta ca vom mai avea ocazia sa discutam în viitor mai în amanunt pe tematici de interes.
MediereNet: Cum s-a dezvoltat medierea în România?
Adrian Badila: Un scurt istoric al dezvoltarii medierii în România pâna în 2008 l-am evidentiat în calitate de co-autor în “Strategia privind medierea si dezvoltarea profesiei de mediator pentru 2008 – 2013”, document de sertar (din pacate) pentru Consiliul de Mediere.
Din 1996, organizatii neguvernamentale în cooperare cu parteneri externi din Canada, Statele Unite, Olanda … au implementat proiecte de promovare a conceptului de mediere si au organizat cursuri de formare mediatori.
În 1999 am participat la un proiect pilot la Judecatoria sector 3 de utilizare a medierii în vederea promovarii primului proiect de lege a medierii în România. În 2003 a aparut Centrul de Mediere Craiova, proiect pilot al Ministerului Justitiei, iar din 2006 avem în vigoare o lege a medierii (a cinceaa varianta dezbatuta în Parlamentul României in perioada 1999 – 2006).
Conform legii, componenta primului Consiliu de Mediere s-a stabilit în urma unui proces transparent de selectie dintre reprezentanti de ONG-uri cu preocupare în domeniul medierii. Apoi, mediatorii autorizati au fost cei care si-au ales reprezentantii.
Între timp, asteptam ca legislatia sa se tot îmbunatateasca, codurile se tot amâna si uitam sa ne concentram mai mult pe practica, în conditiile în care medierea este o profesie liberala.
MediereNet: Este cunoscuta medierea în România?
Adrian Badila: Chiar daca ideea de mediere este perceputa ca “trendy” în societatea româneasca, conceptul este putin cunoscut, cu atât mai putin înteles si aproape deloc asimilat, chiar la nivelul mediatorilor autorizati – parerea mea.
Este un sistem în constructie, pliat pe nivelul de maturizare al societatii românesti.
MediereNet: Ce parere aveti despre informarea prealabila obligatorie?
Adrian Badila: O initiativa legislativa buna, dar neprofesionist sustinuta în practica, cu riscul de a capata conotatii negative pentru clienti.
Mai avem înca mult de lucru în construirea încrederii clientilor nostri în institutia medierii….
MediereNet: Credeti ca poate fi obligatorie medierea?
Adrian Badila: Poate fi, dar sunt riscuri mari de derapaje pâna când corpul profesional al mediatorilor nu asimileaza principiile medierii si pâna când medierea nu e promovata ca o profesie multidisciplinara de sine statatoare, nu un fel de anexa la alte profesii liberale consacrate.
MediereNet: Isi mai doresc românii sa devina mediatori?
Adrian Badila: Este important ca sunt peste 9000 de români care au absolvit cursuri de formare mediatori (din perspectiva dezvoltarii personale si a promovarii conceptului în România), iar peste 3000 s-au si autorizat.
În timp – dupa o experienta de peste 50 ani în spatiul anglo-saxon, s-a demonstrat ca profesia de mediator tine foarte mult de vocatie.
MediereNet: Care este obiectivului cursurilor de formare continua a mediatorilor? Pentru ce sunt obligatorii?
Adrian Badila: Discutam de o profesie noua, în care avem foarte multe de învatat pentru a face fata provocarilor din societate.
Nu cred ca mediatorii profesionisti urmeaza aceste cursuri pentru a “colecta” punctele profesionale obligatorii, ci pentru a avea oportunitatea de a-si îmbunatati abilitatile de mediator, de a avea acces la informatii actualizate si de a face schimb de experienta cu ceilalti mediatori din tara si din strainatate.
MediereNet: Cum este nivelul de pregatire profesionala a corpului mediatorilor din România?
Adrian Badila: Nu pot face aprecieri, stiu însa ca un curs de formare e ca o scoala de soferi – mediatori profesionisti devenim practicând medierea cu seriozitate, perseverenta si vocatie.
Prestigiul unui mediator nu tine numai de pregatirea profesionala, ci mai ales de caracter, comportament în societate, atitudine fata de mediere si de capacitatea de a întelege ca rolul nostru este sa asiguram un grad de satisfactie a clientilor privind serviciul de mediere.
MediereNet: Ce parere aveti despre organizarea mediatorilor?
Adrian Badila: Eu sunt adept al dezvoltarii Asociatiilor Profesionale de Mediatori, iar Consiliul de Mediere sa se concentreze pe rolul sau de organism de reglementare a profesiei. Cu cât Consiliul de Mediere încearca sa preia mai multa putere, cu atât o sa faca “indigestie” mai repede, iar profesia de mediator nu are decât de suferit ….
MediereNet: Ce ar trebui schimbat la Statutul Mediatorului?
Adrian Badila: Deocamdata discutam de un regulament în vigoare, proiectul de statut al mediatorilor fiind în dezbatere.
Înca ne concentram pe un management al procedurilor, nu un management pe rezultate – pacat, în conditiile în care medierea este o filozofie de viata …
MediereNet: Este benefica descentralizarea Consiliului de Mediere pentru activitatea mediatorilor?
Adrian Badila: În primul rând, termenul de descentralizare este impropriu pentru un organism de reglementare, este descalificanta utilizarea acestui termen, sau poate este folosit de initiatori doar ca vector de manipulare.
Se doreste o dezvoltare piramidala a Consiliului de Mediere care nu are nici o legatura cu conceptul de descentralizare.
Suntem înca în perioada de pionierat a dezvoltarii medierii în Romania, dar asta nu scuza manifestarile neprofesioniste, hei-rupiste si foarte vocale.
Suntem (teoretic) profesionisti în construirea consensului si ne bazam de multe ori pe “dictatura” votului.
în concluzie, partea buna este ca multi mediatori s-au apucat serios de treaba, ei pastreaza vie flacara medierii în România si din acest punct de vedere sunt optimist pe termen mediu si lung.
MediereNet
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!