Codin Baltagan, ARPCC: Incercam sa educam parintii si specialistii pentru rezolvarea necontencioasa a conflictelor

 

Asociatia Romana pentru Custodie Comuna (ARPCC) este un proiect demarat in 2009, care implica specialisti si parinti divortati sau in proces de divort, din dorinta de a proteja copii de traumele divortului. Toata activitatea din cadrul proiectului se desfasoara pe baza de voluntariat.
Codin Baltagan, initiatorul si coordonatorul proiectului, a dat un interviu pentru MediereNet, in care vorbeste si despre sprijinul puternic si total dezinteresat dat de ARPCC pentru  modificarile legislative ce tin de obligativitatea informarii prealabile, cat si depre pozitionarea medierii in activitatea asociatiei.

MediereNet: Ce este Asociatia Romana pentru Custodie Comuna?
Codin Baltagan: Asociatia Româna pentru Custodia Comuna este formata dintr-un grup de cetateni care cred în ideea ca societatea româneasca se poate reforma daca oamenii se implica mai mult decât pentru binele personal. A pornit în anul 2009 ca un grup informal de discutii (de tip Alcolicii Anonimi) în care erau implicati în general parinti divortati sau care erau în proces de divort. Între timp grupul s-a largit si acum contine peste 50 de membri si voluntari, femei si barbati, persoane în vârsta cu copii si tineri care au trecut prin drama divortului parintilor lor si doresc sa faca ceva pentru ca astfel de situatii de tranzitie prin care trece familia sa afecteze cât mai putin pe copiii. Asociatia are ca focus principal actiunile de schimbare a practicii judecatoresti (si nu numai) prin actiuni constante de educare a specialistilor, prin training si prin publicarea unor bune practici din România si strainatate. Încercam sa lucram colaborativ cu instantele, CSM si Ministerul Public pentru unificarea practicii judecatoresti, avem proiecte cu MMFPS si UNICEF prin care încercam sa facem publicitate acestor bune practici si sa le introducem în asa-numnita legislatie tertiara. Publicam ghiduri si avem pe lista noastra de e-mail peste 2000 de specialisti implicati în justitia pentru minori. De asemenea, avem un grup de lobby puternic care lucreaza cu ministerele de resort din România pentru îmbunatatirea cadrului legislativ (Legea protectiei copilului, noul Cod civil, codurile de procedura civila si legislatia secundara – normele de aplicare).

MediereNet: Pentru ce Custodie Comuna?
Codin Baltagan: Credem sincer ca asa-numita custodia comuna (ceea ce legal se numeste în România ”autoritate parinteasca comuna” reprezinta un aranjament legal mult mai util copiilor care trec prin divortul parintilor. Copiii au nevoi afective speciale. Conform teoriei atasamentului, copiii dezvolta legaturi afective cu adultii din viata lor. Cercetarile psihologice din ultimii 30-40 de ani (din strainatate) au aratat ca ruperea acestor legaturi de atasament cu parintele nerezident (cel cu care copilul nu locuieste în mod statornic) are efecte negative asupra dezvoltarii copilului, creând traume si un handicap care îl va urmari toata viata. Din pacate practica judecatoreasca înca tributara conceptiilor despre familie din anii 1950, cu faimosul ”un weekend din doua” nu creeaza premisele pentru ca legaturile emotionale dintre copil si parintele sau sa se pastreze. Acest tip de programe este extrem de daunator copilului, mai ales copilului de vârsta mica. Custodia comuna (daca judecatorii si mediatorii vor învata sa o aplice corect în planuri de legaturi persoale corecte) rezolva aceasta problema. Ea implica un timp mai mare, si mai ales o frecventa mai mare în care copilul ar interactiona cu parintele nerezident, creeând premisele ca legaturile afective parinte-copil sa nu fie rupte. De asemenea un aranjament de tip custodie comuna implica o balanta a puterii de decizie între parinti stimuleaza colaborarea între parinti (chiar si în cazurile de conflict puternic). Aceasta colaborare îmbunatatita reprezinta un plus pentru majoritatea copiilor.

MediereNet: Care este scopul organizatiei?
Codin Baltagan: În câteva cuvinte ,  ARPCC militeaza pentru modificarea legilor din România, cu scopul de a le sincroniza cu prevederile din tarile mai avansate, încercam sa modificam practica judecatoreasca, sa unificam aceasta practica în jurul celor mai bune exemple din România si din strainatate, încercam sa educam parintii si specialistii pentru rezolvarea ne-contencioasa a conflictelor, lucru pe care îl consideram în avantajul copiilor, oferindu-le mai multe sanse de ajustare emotionala post-divort.

MediereNet: Cui se adreseaza asociatia?
Codin Baltagan: Lucram cel mai mult cu specialisti (judecatori, avocati, mediatori si legislatori) dar lucram si cu parintii implicati pentru ai educa relativ la modul cum pot sa îsi protejeze copiii în timpul si dupa divort. Desi nu lucram direct cu copiii, credem ca în fapt scopul asociatiei noastre este acela de a oferi protectie copiilor prin educarea adultilor privitor la nevoile speciale pe care copiii le au si care, credem noi, daca sunt cunoscute, pot sa îi ajute pe parinti sa evite abuzuri emotionale asupra copiilor lor.

MediereNet: Care considerati ca este rolul medierii în activitatea dumneavoastra?
Codin Baltagan: Noi nu oferim servicii de mediere. Asociatia are însa o opinie extrem de favorabila asupra medierii. În fapt am militat pentru recentele schimbari legislative în favoarea stimularii sedintelor obligatorii de informare. Credem în mediere iar unele dintre primele documente din strainatate traduse de noi (studiul Emery arpcc.ro/docs/pg/009) se refera la beneficiile incontestabile pe care medierea le are asupra copiilor. Cred ca absolut în majoritatea cazurilor în care am fost contactati în ultimii doi ani de zile de catre parinti (aflati în situatii limita) am recomandat medierea. Multi dintre acesti parinti au înteles, cu ajutorul nostru, ca o astfel de abordare ”nestandard” are mai multi sorti de izbânda decât abordarea conflictuala. Sunt parinti care se ”lupta” de ani de zile si nu au reusit sa ajunga la un progres, care au apelat, cu sfatul nostru la mediator si care sunt în acest moment pe cale sa rezolve acest conflict.

MediereNet: Colaborati cu mediatori?
Codin Baltagan: Avem colaborari directe cu mediatori în principal în zona modificarilor legislative. ARPCC fiind una dintre vocile din societatea civila care a sprijinit puternic si total dezinteresata modificarile legislative ce tin de obligativitatea informarii prealabile. Am publicat un plan parental  care a fost pus în discutie cu câteva sute de mediatori din România, al caror feedback l-am incorporat si care, avem semnale, este folosit ca atare sau ca baza de pornire în multe medieri. Publicam jurisprudenta si exemple de bune practici cu cei câteva sute de mediatori înscrisi în newsletterul nostru (arpcc.ro/mediatori) iar numele si datele de contact ale acestor mediatori expusi bunelor practici ale ARPCC sunt prezente pe situl nostru pentru cazul în care parintii ar dori sa aplice ideile propuse de noi în planul parental.

MediereNet: Cum credeti ca pot ajuta mediatorii?
Codin Baltagan: Consieram ca mediatorul este extreme de bine pozitionat pentru a asista parintii sa redacteze planul parental dar si pentru a îi asista pe parcursul implementarii în deblocarea unor eventuale neîntelegeri de interpretare a planului parental.

MediereNet: Cum vedeti dumneavoastra colaborarea cu mediatorii?
Codin Baltagan: Nu putem decât sa invitam mediatorii care doresc sa câstige experienta si care pot sa ofere timp voluntar pentru a lucra pe variatele proiecte pe care asociatia le are în desfasurare. Desi nu putem oferi o compensatie materiala putem oferi experiente de prima mâna din punctul de vedere al muncii de tip ONG, experiente ce pot creste abiliatile mediatorului de a rezolva mai bine cazurile care i se prezinta. Pentru specialistii care contribuie semnificativ pentru asociatie un timp semnificativ putem oferi recomandari/referinte care se pot constitui într-o cale de a îndrepta parintii în nevoie cu precadere catre acestia . Acest model este deja utilizat cu traducatorii voluntari ARPCC si nu vedem de ce nu ar fi posibil sa îl aplicam si cu alte categorii de specialisti care ar lucra pro-bono pentru scopurile asociatiei.

MediereNet: Cine sunt beneficiarii activitatii dumneavoastre?
Codin Baltagan: În mod direct specialistii implicati în justitia pentru copiii. În mod indirect – copiii din familiile ce divorteaza mâine. Aproximativ 50.000 de copii anual trec prin aceasta schimbare care poate fi facuta mai usoara, credem noi.

MediereNet: Se implica parintii în ceea ce faceti?
Codin Baltagan: Avem implicarea multor parinti ca voluntari ARPCC. Avem grupuri de discutii. Realizam variate proiecte: traduceri, editari de texte.  Pentru nivelul de implicare cetateneasca din România  credem ca avem o organizatie destul de puternica, mai ales ca întreaga munca se face în baza exclusiv voluntara. Noi nu platim salarii si nu strângem cotizatii. Multi parinti contribuie totusi financiar, în baza voluntara,pentru a strânge sumele necesare realizarii unor proiecte pe format hârtie (tiparire de afise sau brosuri). Totusi credem ca sunt oportuntati pentru ca mai multi parinti sa se ofere voluntari si sa investeasca câteva ore pe saptamâna pentru cauza noastra (aceea de a oferi protectie copiilor prin îmbunatatira legislatiei si practicii din domeniu).  Cu cât mai multi parinti vor întelege ca a schimba mentalitatile îi va ajuta si pe ei direct în cazul personal cu atât mai mult impactul pe care organizatia noastra îl are asupra societatii va spori.

MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. HNATIUC Florin spune:

    Vreau sa felicit ARPCC pentru eforturile depuse. Legat de mediere, observatii:

    1)Cu toate ca la intrarea in sala de judecata, este afisata recomandarea de a se trece mai intai pe la un mediator, de ce nu si obligatia?

    2)Anul acesta, in incinta Curtii de Apel Bucuresti, a fost instalat un chiosc al mediatorilor. Din pacate nu era interesat nimeni; nici un avocat, nici un judecator.

    3) Un proces de divort dureaza in medie 2 ani pana la epuizarea tuturor cailor de atac. O mediere reusita degreveaza instanta de un dosar in maxim 1 luna. De unde concluzia 1 dosar in instanta cu 10 termene de judecata = 10 medieri reusite, deci 10 procese finalizate in loc de 1.

    Medierea aduce multe avantaje: costuri reduse, nici o parte nu se simte nedreptatita, toata lumea va fi multumita. Poate costurile unui proces sunt prea mici pentru Romania si fiecare isi permite un proces din cand in cand sa nu se plictiseasca. Daca un proces ar costa 30.000 Euro? Atunci instantele ar avea mai putine dosare din start de care s-ar ocupa mai atent, fara a se trata superficial si cu solutii date automat in funtie de tipul dosarului. Medierea ar fi solutia imediat acceptata muult mai ieftina din toate punctele de vedere.

    Solutia? Obligatia medierii inainte de sala de judecata. Un rezultat simplu, elegant, civilizat, o lume mai pasnica si mai buna. Cu multumiri, Florin HNATIUC

Adaugă părerea ta


 

Distribuie