Guvernul a avizat proiectul de modificare a Legii 272/2004 Legea Copilului

 

Legat de proiectul de modificare a legii 272/2004, avem astazi placerea sa va anuntam ca proiectul a primit recent avizul Ministerului de Justitie finalizând practic întreg ciclul de aprobare la nivel interministerial. Ne bucura sa vedem ca o mare parte din propunerile CSM sustinute de ARPCC au fost preluate în textul legii. Dorim prin acest e-mail sa va punem la dispozitie textul final, asa cum a intrat în sedinta de guvern din data de 27 noiembrie 2012. Textul se poate descarca de aici (versiunea 2012.11.12). Tot ieri proiectul a fost avizat de guvern (cu mici modificari) si va fi transmis în curând Parlamentului.

Câteva dintre modificarile importante aduse de lege în situatia copiilor care trec prin divort sunt:
– Definirea criteriilor care stau la baza interesului superior al copilului
– Obligatia pozitiva care revine parintelui rezident de a stimula legaturile personale cu parintele nerezident (principiul californian)
– Prevederi legale mai clare de interventia a DGASPC si SPAS în cazurile de alienare parentala (boicotul programelor de legaturi personale)
– Masuri asiguratorii pentru prevenirea situatiilor de abuz legate de punerea în aplicare a legaturilor personale si respectiv returnarea copilului la locuinta sa statornica la finalul programului de legaturi personale
– Clarificarea explicita a faptului ca un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca
– Clarificarea explicita a motivelor temeinice care pot determina instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de un singur parinte
– Criterii obiective de stabilire a locuintei minorului care includ:
* principiul californian (principiul parintelui celui mai cooperant)
* modul în care parin?ii respecta  dreptul minorului la legaturi personale)
* situatia locativa a parintilor
* apropierea de institutia de învatamânt (scoala, gradinita)
* istoricul de violenta asupra copilului

Totusi, câteva propuneri interesante venite din partea societatii civile si preluate de CSM si MMFPS au fost eliminate de Ministerul de Justitie în cursul procesului de avizare. Consideram ca acestea sunt strict necesare unei bune implementari a prevederilor din codul civil legate de custodia comuna.

Propunerile pot fi identificate comparând versiunea actuala a proiectului de lege cu versiunea anterioara avizului MJ (versiunea 2012.09.17, care poate fi descarcata de aici). ARPCC va milita în Parlament si pentru readucerea în textul legii a altor îmbunatatiri care sunt necesare unei bune implementari a prevederilor noului cod civil referitoare la relatiile parinti-copii post-divort.

Pentru informatii cu privire la pozitia ARPCC relativ la modificarea legii 272/2004 si cu privire la variatele modificari suplimentare necesare în textul legii puteti consulta aceasta pagina web.

ARPCC

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie