Dezbatere in PE privind medicina inovatoare: romanii cred in ea masiv, dar beneficiaza cel mai putin de avantajele ei

 

Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă scursă într-un stat membru, dar 88,5% dintre români cred că bolile grave pot fi tratate prin mijloace ale medicinei inovatoare. Este concluzia unei dezbateri privind raportul ‘Construind un ecosistem al inovării deschise în Europa pentru sănătate‘ al preşedinţiei cipriote a UE organizate joi de eurodeputatul PDL Petru Luhan şi Platforma pentru Dezvoltare Europeană.

Preşedinta Platformei Europene pentru Dezvoltare, Nela Păvăloiu, a vorbit despre egalitatea de şanse pentru copiii din România în accesul la un tratament modern. ‘Potrivit INS, peste 4,4 milioane de copii sub 18 ani trăiesc astăzi în România. Cu toate acestea, accesul lor la asistenţă medicală nu este deloc comparabil cu cel al copiilor care trăiesc în alte state membre ale Uniunii’, a spus Nela Păvăloiu, care a prezentat şi două studii de caz în acest sens. ‘În primul rând vă voi vorbi despre artrita idiopatică juvenilă, care este o boală autoimună cu o cauză încă necunoscută, caracaterizată prin inflamarea articulaţiilor. În România această boală afectează un copil din 1.000 sub 16 ani şi simptomele încep devreme, în primii doi ani de viaţă. Cea mai severă formă a acestei boli este cea sistemică, care afectează 10% dintre copiii care suferă de artrita idiopatică juvenilă. Aceasta este o boală cumplită, copiii au febră zilnic, aproximativ 39-40 de grade, erupţii ale pielii, în timp ce articulaţiile lor sunt distruse permanent. Cum boală atacă creşterea cartilagiilor, copiii rămân scunzi şi nu mai au şansa la o viţă normală. O altă complicaţie a bolii este reprezentată de riscul cardiovascular. Da, aceşti copii pot suferi un atac de cord‘, a spus preşedinta Platformei Europene pentru Dezvoltare.

Aceşti copii ar avea posibilitatea de a se simţi mult mai bine, de a ţine boala sub control şi, în cele din urmă, de a trăi o viaţă normală dacă noul medicament biologic ar fi compensat şi în România. Cu toate acestea, acest medicament nu este disponibil pentru copiii români din cauza faptului că listele de compensate nu au fost actualizate în România din 2008‘, a adăugat ea.

Al doilea studiu de caz prezentat a fost cel referitor la cancer, care este a doua cauză de mortalitate pentru copiii din România între 4 şi 15 ani. ‘Asociaţiile pacienţilor români estimează că aproximativ 5.000 de copiii sunt diagnosticaţi cu cancer în România, cu 500 de noi cazuri înregistrate în fiecare an. Cele mai multe dintre ele sunt diagnosticate prea târziu, astfel că aceştia nu mai mari şanse de supravieţuire, acestea oscilând între 30 şi 60% în funcţie de tipul de cancer şi stadiul bolii. Cele mai recente descoperiri în materie de tratamente oncologice pediatrice nu sunt disponibile pentru copiii români, deoarece aceste medicamente noi nu sunt incluse pe listele de medicamente compensate de CNAS‘, a tras un semnal de alarmă Nela Păvăloiu.

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, care reprezintă peste 3 milioane de pacienţi, a spus că ‘în România a fi pacient înseamnă a fi un număr pe o listă de aşteptare’. ‘Ne dorim să eliminăm discriminarea şi să avem şanse egale cu ceilalţi pacienţi din Europa. În România nu au mai fost promovate medicamente de cinci ani, încălcându-se astfel grav drepturile pacienţilor şi chiar carta europeană a drepturilor pacienţilor, care spune că fiecare pacient trebuie să aibă acces imediat şi necondiţionat la cele mai noi tratamente. Nu numai că nu avem acces la noile tratamente, ci nu avem acces nici la tratamentele consacrate, uzuale, deoarece acestea au dispărut de pe piaţa românească, nemaijustificându-se economic’, a pledat Cezar Irimia.

Eurodeputatul PDL Petru Luhan a subliniat faptul că fiecare cetăţean al UE ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate, indiferent de ţara de origine sau de venit, şi a menţionat că un studiu recent realizat în România arată că 88,5% dintre români cred că bolile grave pot fi tratate prin mijloacele medicinei noi, inovatoare. ‘Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte termenul de updatare a listelor la nivelul ministerului, adică peste 1.600 de zile, pe locul doi se află Belgia dar, atenţie, la 392 de zile. Dacă ne comparăm cu Austria spre exemplu, care a reactualizat listele acum 88 de zile, ne dăm seama că cetăţenii din România, comparaţi cu cetăţenii din Austria, au mult mai mici şanse de a-şi salva viaţa, indiferent de ce boală ar suferi, din cauza faptului că nu au acces la noi medicamente inovatoare, care în ultima vreme s-au dezvoltat şi acţionează mult mai eficient în corpul uman decât o făceau acum 4-5 ani în urmă’, a declarat Petru Luhan pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte tema dezbaterii, scăderea costurilor pentru sănătate prin medicină inovatoare, personalizată, el a afirmat că raportul pe sănătate al preşedinţiei cipriote a UE include în premieră un capitol separat pe tema medicinei personalizate. ‘Mă bucur să fiu pionier în ceea ce priveşte lansarea unui nou concept la nivel internaţional în ceea ce priveşte medicina şi mai ales tratamentul pentru toţi cetăţenii la nivelul UE. Vorbim despre diferenţe enorm de mari în ceea ce priveşte accesul la tratament între cetăţenii UE sau rambursarea banilor pentru tratament pacienţilor, cât şi producătorilor, atunci când furnizează medicamente subvenţionate. De aceasta astăzi s-au reunit experţi din diverse arii, de la cercetători şi medici, până la pacienţi şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice‘, a afirmat Petru Luhan. ‘Am avut parte de prezentarea unor legături strânse între medicina personalizată şi nutriţie, apoi între medicina personalizată şi ceea ce înseamnă tratament personalizat, adică nu numai industria farmaceutică trebuie să-şi regândească conceptul de a furniza medicamentaţie, ci şi doctorii trebuie să-şi reevalueze modul de a prescrie medicamente, nu înainte de a face o analiză a pacientului, care acum mergând să-şi cumpere medicamentaţia din farmacie riscă ca acea medicamentaţie existentă în comerţ să-i afecteze şi alte organe‘, a mai spus eurodeputatul PDL. AGERPRES

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie