Ponta asigura ca modificarile Constitutiei se vor face in colaborare cu Comisia de la Venetia; Printre modificari: stoparea fenomenului de TRASEISM POLITIC al parlamentarilor prin PIERDEREA MANDATULUI

 

Premierul Victor Ponta a dat asigurari vineri ca specialistii romani care vor lucra la modificarea Constitutiei se vor consulta cu Comisia de la Venetia si s-a aratat sceptic fata de posibilitatea ca USL sa obtina doua treimi din mandate in viitorul Parlament, astfel incat sa modifice Legea Fundamentala fara sustinere din partea altor formatiuni.

„Pentru modificarea Constitutiei – o idee cu care am vazut ca si domnul Vasile Blaga e de acord si toata lumea, pana la urma, e de acord – va asigur ca acea comisie care va lucra la modificarea Constitutiei va lucra numai si numai in colaborare cu Comisia de la Venetia si ca toate textele pe care le punem sunt avizate de Comisia de la Venetia”, a afirmat Victor Ponta la Romania TV.

La remarca moderatorului ca, obtinand o larga majoritate in Parlament la alegerile parlamentare din 9 decembrie, USL va putea modifica Legea Fundamentala dupa cum va dori, Ponta a raspuns ca USL nu va intruni doua treimi din mandate, cate sunt necesare pentru modificarea Constitutiei.

„Nu vom putea. Eu nu cred ca luam doua treimi din mandate”, a sustinut Victor Ponta.

Pe de alta parte, premierul a afirmat ca o majoritate solida in legislativ „este mult mai sanatoasa”, decat in situatiile in care „depinzi de doua-trei voturi”, riscand sa devii santajabil.

„In momentul in care ai o marja de 30, 40, 50 de voturi in parlament, nu poate nimeni sa vina cu 5 parlamentari sa zica ‘daca nu-mi dai mie ce vreau, plec si cade guvernul’. Asta i s-a intamplat domnului Boc trei ani de zile. Trebuia sa cedeze si acolo, si dincolo, sa mai ia parlamentari. Asta i s-a intamplat domnului Ungureanu. O majoritate solida, ca aceea din Marea Britanie, pe sistem uninominal, iti da pana la urma si o marja mai clara de discutie cu proprii tai parlamentari”, a argumentat Victor Ponta.

In context, el sustinut necesitatea introducerii unei prevederi in Constitutie, potrivit careia, daca un ales isi schimba partidul, sa piarda si mandatul de parlamentar.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie