Practica diferentierii in functie de sex eliminata din contractele de asigurare nou incheiate

 

In contractele de asigurare nou incheiate, dupa 21 decembrie, nu trebuie sa existe diferentieri in functie de sex, in ceea ce priveste primele si beneficiile pentru persoana asigurata, in urma aplicarii in legislatia romaneasca a Directivei Europene privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati cu privire la accesul la bunuri si servicii, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pe pagina sa de internet.

asigurariCSA reaminteste ca „prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), din 1 martie 2011, incepand cu 21 decembrie 2012 devin inaplicabile prevederile art.5(2) din Directiva CE 113/2004, care permiteau prime si beneficii diferentiate pe sexe, in domeniul asigurarilor”.

Directiva europeana a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta 61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii.

In scopul asigurarii respectarii hotararii CJUE din 1 martie 2011, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a intreprins o serie de demersuri si actiuni atat pentru modificarea legislatiei interne, cat si pentru pregatirea din timp a pietei asigurarilor. In acest sens evidentiem colaborarea cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

In cadrul grupului de lucru CSA-UNSAR au fost dezbatute implicatiile hotararii CJUE si analizate masurile care trebuie luate. Ca rezultat al activitatii din grupul de lucru, inclusiv intalnirea cu membrii Consiliului CSA, UNSAR a anuntat ca societatile de asigurare membre sunt pregatite ca incepand cu 21 decembrie 2012 sa asigure implementarea, in acord cu hotararea CJUE, a principiului egalitatii de tratament, asa cum este prevazut la articolul 7 din OU 61/2008.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie