Redevente de 340 milioane euro la resurse de 100 mld. euro incasate de stat. Petrom si Romgaz au avut un aport de 80%

 

Statul roman a colectat in primele zece luni ale anului trecut redevente de circa 1,5 miliarde de lei (340 de milioane de euro), in crestere cu 9% fata de perioada similara din 2011, potrivit unor date oficiale.
Cea mai mare parte din aceasta suma, peste 80%, este de obicei varsata de Petrom si Romgaz, unicul producator de petrol si gaze din Romania, respectiv cel mai mare producator de gaze local.

Platforma petroliferaIn acest moment nu exista un document oficial public in care sa fie evaluate resursele minerale ale Romaniei, desi exploatarea acestora ar putea aduce sume mai importante in conturile statului roman. Potrivit insa unor calcule ale ZF facute pe baza informatiilor disponibile, numai rezervele de petrol, gaze naturale, cupru si carbuni se ridica la peste 100 de miliarde de euro.

In total insa, tot potrivit unor datele colectate de ZF, la finalul anului 2011 pe teritoriul Romaniei sunt raspandite 77 de substante minerale, de la andezit, ape minerale sau calcar pana la uraniu, cupru, huila sau sare.

zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie