Scumpirile aplicate de OMV asupra carburantilor atacate de Guvern

 

Executivul ataca, inca o data, afacerile Petrom. Dupa ce a emis recent doua acte normative prin care impun taxe OMV-ului, Guvernul intentioneaza sa creasca mai devreme redeventele, ca parte a incurajarii investitiilor in energie, dar si pentru a aduce venituri la bugetul de stat.

omvPremierul Victor Ponta a declarat ca este intentia Guvernului de a creste redeventele si de a aplica crestere mai repede decat era prevazut. “Da, este intentia noastra nu doar de a creste redeventele, lucru posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa se aplice mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare, dar asta trebuie negociat”, a sustinut Victor Ponta.

Solutia pe care o va adopta Executivul vizeaza tot domeniul energetic. Pe de o parte, Guvernul doreste sa incurajeze investitiile in energie, ci ale tuturor celorlalte companii si, iar pe de alta parte, sa aduca incasari bugetare pentru a sustine programele economice, sociale si de investitii.

Referitor la OMV, premierul considera ca este necesar ca solutia luata in privinta redeventelor sa fie in concordanta cu proiectul veniturilor bugetare. Potrivit contractului de privatizare semnat intre grupul austriac si Guvernul Romaniei in 2004, redeventele platite de Petrom statului roman raman fixe, ca procent, timp de zece ani, adica pana spre finalul anului viitor. In ultimii ani, tot mai multi oficiali romani au declarat ca redeventele trebuie crescute, pe motiv ca, atunci cand au fost stabilite, barilul de petrol costa sub 20 de dolari, iar in prezent a sarit pragul de 100 de dolari. Pe de alta parte, compania austriaca a scumpit carburantii in repetate randuri.

O majorare a redeventelor inainte de termenul convenit ar fi a treia actiune a Guvernului care loveste in afacerile Petrom. In aceasta luna, Guvernul a decis impunerea unei suprataxe, stabilita initial la 60%, pe veniturile suplimentare, ca etapa necesara in procesul de liberalizare al pietei. Dupa ce companiile au protestat, Guvernul a promis ca va reduce suprataxele. In plus, Guvernul va mai aplica si un impozit de 5% din cifra de afaceri a companiilor care se ocupa de exploatarea resurselor naturale ale tarii, impozit care se aplica inclusiv la petrolul extras din Romania.

Reprezentantii OMV au refuzat sa comenteze deciziile Guvernului, dar au declarat anterior ca volumul investitiilor pe care le vor face in Romania va depinde de mediul fiscal.

dcnews.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie