Executivul cauta un investitor pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita

 

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Executivul cauta un investitor pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita – Lapustesti, un proiect de peste un miliard de euro de care ar fi interesata o companie chineza.

Victor Ponta6„Este vorba de o investitie de miliarde de euro, pentru care cautam un investitor. Exista discutii avansate în acest sens. De curând, în România, au fost reprezentantii unei mari companii chineze. Pe cât de important este acest proiect, pe atât de dificil este ca realizarea sa sa fie sustinuta doar de Guvern. Este nevoie de un investitor. Odata cu acesta vin si locurile de munca. Nu voi da termene, pentru ca nu vreau sa fiu nerealist. Dar, ca si celelalte proiecte despre care ati vorbit, si acesta este o prioritate. Energia ramâne o sansa pentru România si sunt convins ca vom sti sa o valorificam”, a afirmat Victor Ponta pentru DC News.

De altfel, reprezentanti ai China Gezhouba Group Corporation (CGGC) au efectuat recent o vizita în judetul Cluj si au purtat discutii cu autoritatile locale în privinta proiectului constructiei hidrocentralei de la Tarnita – Lapustesti, autostrazii Transilvania si al constructiei Spitalului Regional de Urgenta.

Investitia la hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti este evaluata la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Hidrocentrala a fost proiectata pentru o capacitate instalata de 1.000 MW. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane de metri cubi si o suprafata de 40 de hectare. Centrala ar urma sa fie echipata cu patru grupuri turbina-pompa.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, ca „hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic”.

„Investitia de la Tarnita – Lapustesti este una foarte importanta. Este nevoie de aceasta investitie si cautam investitori, pentru ca suma necesara, de 1,2 – 1,4 miliarde de euro, nu este o suma mica, iar statul român nu îsi poate permite o astfel de investitie. Trebuie sa gasim o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate sa investeasca aceasta suma. Cu certitudine cautam o astfel de firma pentru ca aceasta hidrocentrala este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic”, a afirmat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, oficialul guvernamental.

China Gezhouba Group Corporation este una dintre principalele companii chineze de investitii în infrastructura de transport, energie si turism. CGGC a fost principalul contractor al hidrocentralei „Trei defilee”, cea mai mare din lume, de pe fluviul Yangtze, si a realizat sau a participat, în Republica Populara Chineza, la constructia a peste 100 de hidrocentrale, precum si la peste 300 de lucrari din domeniul infrastructurii – autostrazi, poduri, diguri, cai ferate, locuinte. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie