Diferenta dintre bogati si saraci prezisa de Ceausescu

 

Fostul dictator Nicolae Ceausescu declara, in anii ’80, ca daca in tarile in curs de dezvoltare s-ar institui capitalismul, s-ar ajunge foarte repede la saracie si ca tarile bogate, puternic industrializate, le-ar subjuga, accentuand astfel discrepantele dintre bogati si saraci. La un sfert de secol distanta de la controversatul discurs cu „plopul, perele, rachita si micsunelele”, realitatea vine, din pacate, sa ii dea dreptate.

bogat vs saracUltimele date ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica remarca faptul ca  inegalitatea in ceea ce priveste veniturile in randul locuitorilor din tarile ce fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) s-a accentuat mai mult in ultimii trei ani decat in ultimii 12 ani.

Potrivit raportului pe care il puteti citi aici, numarul celor saraci a crescut de la debutul crizei in toate tarile studiate, iar pe ansamblu, gospodariile sarace au avut mai mult de pierdut de pe urma crizei decat cele bogate.

“Diferentele de venit in statele OECD au fost mult mai vizibile in perioada 2008-2010, comparativ cu perioada cuprinsa intre 1996 si 2008”, se afirma in studiu.

Cum a evoluat saracia

In perioada studiata, saracia medie a crescut de la 13% la 14% in randul copiilor, de la 12% la 14% intre tineri, dar a scazut de la 15% la 12% in randul celor in varsta. Tendinta releva ca pensionarii nu mai reprezinta singura categorie defavorizata, locul lor fiind luat de copii si tineri.

Cu 30 de ani in urma, intr-un discurs pe care il puteti urmari in clipul de mai jos, Ceausescu avertiza ca intrarea tarilor in curs de dezvoltare, printre care si Romania, sub umbrela capitalismului va aduce o accentuare a diferentei dintre tarile bogate si cele sarace.

Un alt studiu, realizat anul trecut Emmanuel Saez, economist la University of California, bazat pe datele Fiscului american, arata ca, in urma crizei, cei mai castigati au fost tot bogatii.

„In urma crizei financiare din 2007-2009, dupa doi ani de declin, profiturile corporatiste totale au atins un nou varf de 1.500 miliarde de dolari, cu 6,5% peste un maxim inregistrat in septembrie 2005. Oamenii de rand nu au reusit insa sa depaseasca impactul crizei. Veniturile medii ale unei familii americane obisnuite au fost la sfarsitul lui 2010 de 49.445 de dolari, sub nivelul din 1997”, a afirmat Saez.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat anul trecut la postul de televiziune CBS ca agravarea decalajelor duce la o societate lipsita de coeziune. Si Banca Mondiala avertiza, recent, intr-un raport recent pe care il puteti vedea aici, ca produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, cel mai reprezentativ indicator, a avansat in tarile bogate din 1984 si pana in prezent intr-un ritm oarecum similar cu cel din tarile foste comuniste (crestere de 3-4 ori), insa diferenta nominala s-a marit net in favoarea tarilor dezvoltate.

Potrivit statisticilor Bancii Mondiale, cele mai sarace tari ale lumii au ramas cele din Africa, unde PIB pe cap de locuitor abia atinge cateva sute de dolari.

Pericolul discrepantelor economice 

Intr-un discurs sustinut la o plenara a PCR, organizata in anii ’80, Nicolae Ceausescu avertiza ca cresterea datoriilor statelor va adanci discrepanta dintre saraci si bogati. Dictatorul cerea marilor puteri sa reduca sau sa anuleze datoria statelor in curs de dezvoltare, masura pe care fostul dictator o vedea ca fiind esentiala pentru reducerea discrepantelor economice la nivel global.

„Aceste cercuri si acesti domni ar trebui sa isi indrepte atentia spre doua directii: cum sa se lichideze asuprirea tarilor in curs de dezvoltare si sa se rezolve datoria externa de 1.200 miliarde de dolari a acestor tari, si aceasta nu prin simboluri. Simbolismul o fi bun in arta, nu in realitate”, afirma Ceausescu.

La 30 de ani distanta, tocmai datoriile statelor au ajuns sa fie marea problema.  Poate cel mai bun exemplu il reprezinta chiar Romania. Dupa ce intra in anii ’90 fara datorii, gratie unui efort inuman, in 2013 tara a ajuns la datorii de 100 miliarde de euro, astfel ca viitorul a ajuns sa fie pus in pericol.

Expertii citati de DailyBusiness.ro afirmau, recent, ca daca vom continua sa ne indatoram in acest ritm, ne vom amaneta viitorul si vom fi condamnati la saracie.

Cat creste datoria in fiecare secunda

The Economist a lansat o aplicatie care afiseaza in timp real evolutia datoriilor publice la nivel global si permite compararea datoriilor individuale ale fiecarui stat, care exclud partea de datorie privata. Aplicatia interactiva calculeaza in timp real cum evolueaza datoriile publice ale guvernelor din intreaga lume, in functie de cele mai recente informatii disponibile la nivel global si se raporteaza la produsul intern brut al fiecarei tari.

Romania are in acest moment o datorie guvernamentala de 59,9 miliarde de dolari, adica aproximativ 34,7% din produsul intern brut. Adrian Negrescu, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie