La recurs, justitiabilii nu isi mai pot sustine singuri cauza in instanta. Ei trebuie reprezentati obligatoriu de un avocat

 

Redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului trebuie asistate, in mod obligatoriu de un avocat sau un consilier juridic, altfel recursul este anulat, potrivit noile dispozitii in materie, aplicabile din 15 februarie, cand a intrat in vigoare Noul Cod de procedura civila (NCPC). Actul normativ modifica substantial vechile reglementari care permiteau justitiabililor sa isi sustina singuri cauza in fata instantei de judecata.

AvocatRecursul este una dintre caile extraordinare de atac prevazute de Noul Cod de Procedura Civila, la Capitolul III Caile extraordinare de atac.

Conform acestui act normativ, sunt supuse recursului hotararile date in apel, cele date fara drept de apel, precum si alte hotarari cu privire la care legea stabileste expres ca sunt supuse recursului.

In acelasi timp, NCPC stabileste ca nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile solutionate de judecatorie, cererile privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si asigurari sociale, in materie de expropriere, cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 500.000 lei inclusiv. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.

Important! In cazul cererilor evaluabile in bani: prin Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instantelor judecatoresti s-a marit pragul valoric, de la 500.000 lei, la 1.000.000 lei, pana in 2016, pentru a se limita cresterea excesiva a numarului de dosare in perioada de tranzitie dintre vechea si noua reglementare.

Avand in vedere ca noile prevederi in ceea ce priveste recursul au fost introduse de NCPC din 15 februarie, AvocatNet.ro a solicitat cateva explicatii expertilor  in domeniu, Cosmin Vasile si Alina Tugearu, avocati Zamfirescu Racoti & Partners, pentru a clarifica anumite aspecte procedurale ce pun probleme justitiabililor.

„Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila se impune a lamuri care este semnificatia noilor dispozitii legale si cum se aplica acestea in mod corect, pentru ca NCPC sa fie intr-adevar un instrument simplu de utilizat si nu o piedica in accesul la justitie, cu atat mai mult cu cat in materia recursului au intervenit anumite modificari care presupun o atentie sporita inca de la momentul formularii acestei cai extraordinare de atac”, a precizat, pentru AvocatNet.ro, Alina Tugearu, Avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoti & Partners.

~ Principalele modificari aduse caii de atac a recursului ~

Noul Cod aduce modificari de substanta in aceasta materie pentru ca recursul sa fie, intr-adevar, o cale extraordinara de atac exercitata esentialmente doar in cazurile exceptionale in care legalitatea a fost infranta. „Mai pe romaneste, daca pana acum toata lumea privea recursul ca pe o a treia si ultima posibilitate de a se plange instantei de modalitatea de solutionare a disputei dintre parti, de acum inainte calea recursului va fi deschisa mult mai rar si doar daca sunt indeplinite noile conditii stricte de admisibilitate”, sustine Cosmin Vasile, Avocat asociat Zamfirescu Racoti & Partners.

Potrivit avocatului, explicatia este una simpla: legiuitorul a creat, prin reasezarea cailor de atac in viziunea NCPC, un mecanism imbunatatit apt sa conduca la o solutionare exhaustiva a litigiilor in doua etape, fond si apel, in care pot fi administrate orice tip de probe, asigurandu-se astfel respectarea principiului dublului grad de jurisdictie.

Prin urmare, in mod normal, majoritatea disputelor urmeaza a fi transate dupa epuizarea caii de atac a apelului, urmand ca hotararea instantei de apel sa poata fi atacata cu recurs doar acolo unde legiuitorul a considerat ca se impune un ultim filtru de legalitate, raportat la natura si/sau complexitatea cauzei.

Dintre cele mai importante modificari aduse recursului de NCPC, cei doi avocati ZRP au enumerat urmatoarele:

  • Regandirea motivelor de exercitare a recursului, prin reducerea acestora si impunerea unor conditii stricte de exercitare, astfel incat acestea sa vizeze exclusiv legalitatea hotararii si nu chestiuni de fapt, in conditiile in care recursul urmareste sa supuna Inaltei Curti de Casatie si Justitie examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile in concret, aceasta fiind una dintre modalitatile prin care se asigura o practica judiciara unitara la nivelul intregii tari;
  • Competenta de solutionare a recursului va reveni, ca regula, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, tocmai pentru ca instanta suprema sa poata asigura o practica unitara la nivelul intregii tari;
  • S-a reintrodus procedura de filtrare a recursurilor care sunt de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procedura de natura sa asigure controlul de legalitate al instantei supreme numai in cazuri temeinic justificate, ceea ce presupune ca, pe langa limitarea deja stabilita de legiuitor pentru exercitarea acestei cai de atac, va mai exista o limitare la momentul analizarii continutului concret al recursurilor, ceea ce va avea ca rezultat solutionarea efectiva pe fond doar a unora dintre recursurile promovate, dintre care si mai putine vor implica solutionarea in sedinta publica, ca pana in prezent, restul fiind solutionate intr-o procedura scrisa;
  • Motivele de recurs pot fi primite doar daca nu au putut fi invocate pe calea apelului sau in cursul judecarii apelului ori, desi au fost invocate in termen, au fost respinse sau instanta a omis sa se pronunte asupra lor (prevedere specifica contestatiei in anulare), ceea ce presupune o responsabilizare a partii care trebuie sa depuna toate diligentele sa-si sustina cauza inca de la inceput;

~ Obligativitatea semnarii si sustinerii recursului exclusiv de catre avocat sau consilier juridic ~

Una dintre cele mai importante noutati introduse de Noul Cod de Procedura Civila se refera la redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului.

Mai precis, NCPC stabileste, la art. 83 si 84, ca, la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea sau sustinerea recursului, partile (persoane fizice si juridice) vor fi asistate si reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic.

Art. 83. – (3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Art. 84. – (2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

Atentie! Aceste dispozitii se aplica si in cazul contestatiei in anulare si revizuirii, celelalte doua cai extraordinare de atac.

„Prin urmare, suntem in prezenta unor dispozitii legale imperative care interzic ca semnarea si sustinerea recursului sa fie facute altfel decat prin intermediul avocatului sau consilierului juridic”, puncteaza Alina Tugearu, care adauga ca noua lege exclude posibilitatea, atat de des intalnita in practica, ca partea sa conceapa si sa semneze o cale de atac, si sa mearga in fata instantei pentru a sustine propria cale extraordinara de atac.

Conform reprezentantului ZRP, una dintre ratiunile pentru care au fost introduse aceste dispozitii este tocmai eliminarea situatiilor in care justitiabilul incerca singur sa isi faca dreptate, in conditiile in care, spre deosebire de fond si apel, instanta de recurs nu analizeaza faptele, ci doar controleaza ca hotararea recurata sa respecte dispozitiile legale, ceea ce presupune o pregatire juridica adecvata.

In ceea ce priveste sanctiunea prevazuta expres de lege, aceasta este nulitatea, fiind in ipoteza unui caz de nulitate absoluta si neconditionata de vatamare, adica cel mai sever regim procedural cu putinta pentru o cauza de nulitate. „Fara a intra in detalii tehnice privind regimul juridic al nulitatii procedurale, trebuie subliniat un lucru: nulitatea este absoluta in cazul in care cerinta nerespectata este instituita printr-o norma care ocroteste un interes public”, precizeaza si Cosmin Vasile.

Mai exact, conform expertului ZRP, in cazul dispozitiilor analizate, exista tentatia de a crede ca norma de procedura care instituie obligativitatea semnarii si sustinerii cailor extraordinare numai de catre avocat sau consilier juridic ocroteste un interes privat, al acelei parti. Totusi, explica mai departe Vasile, lucrurile stau altfel, in sensul ca regula severa vizeaza un interes obstesc, iar nu unul sau mai multe interese private ale partilor.

„Experienta ne arata ca instantele sunt sufocate de cai extraordinare de atac informe, inadmisibile, lipsite de logica juridica si rigoare si, mai presus de toate, lipsite de orice sansa de reusita in principal sau exclusiv din cauza faptului ca sunt concepute si sustinute de persoane fara pregatire juridica adecvata”, arata avocatul.

In consecinta, NCPC impune partii sa fie asistata de persoane cu pregatire (avocat sau consilier) pentru ca exercitarea drepturilor procesuale prin promovarea unei cai extraordinare de atac sa reprezinte un demers apt sa ocroteasca interesele acelei parti, si nu o iluzie. Conform avocatului, aceeasi regula isi propune sa elimine una din cauzele de sufocare a instantelor cu cauze lipsite de orice sansa de reusita, anume caile extraordinare de atac promovate fara niciun fel de cenzura de catre persoanele fara cunostinte de specialitate.

Ce se intampla daca nu cunosti noile reguli?

Natura juridica a noii dispozitii va face ca sanctiunea nulitatii absolute si neconditionate de vatamare sa opereze chiar si in contra intereselor celui reprezentat, adica a partii.

„Nu are relevanta ca partea nu vrea sa dea mandat unui avocat, pentru ca socoteste ca este mai in masura decat oricine altcineva sa isi sustina propria cauza”, atrage atentia Cosmin Vasile.

Mai mult, conform avocatului ZRP, nu conteaza ca partea nu a stiut ca a dat mandat unui impostor care nu are calitatea de avocat, dobandita si exercitata in conditiile legii, sau ca partea nu cunostea aceasta dispozitie. „In toate aceste cazuri, recursul semnat cu incalcarea normei in discutie va fi anulat”, mentioneaza Vasile.

Recursul poate fi semnat ulterior de catre un avocat?

„In ceea ce priveste posibilitatea de a acoperi aceasta nulitate si sanctiunea corelativa, de exemplu prin semnarea ulterioara de catre avocat a unui recurs redactat si semnat de parte, din modul in care sunt redactate textele de lege relevante nu credem ca raspunsul poate fi unul pozitiv”, sustine Alina Tugearu.

Avocatul a aratat ca NCPC prevede institutia indreptarii neregularitatilor actului de procedura, insa situatia premisa pentru acoperirea nulitatii este ca vatamarea sa poata fi inlaturata. Or, fiind vorba de o nulitate absoluta si neconditionata de vatamare, nu se poate discuta de inlaturarea vatamarii, iar legea nu prevede in mod expres posibilitatea confirmarii actului juridic (cererea de recurs/contestatie in anulare/revizuire) lovit de nulitate.

„Bineinteles, va fi posibila refacerea actului juridic, in masura in care partea mai este inca in termenul de exercitare a caii extraordinare de atac”, puncteaza Tugearu, care atentioneaza ca, in situatia recursului, termenul de exercitare a crescut de la 15 zile la 30 de zile de la comunicare.

~ Ce trebuie sa stii ~

Orice cale extraordinara de atac (recurs, contestatie in anulare sau revizuire) trebuie introdusa numai sub semnatura unui avocat sau consilier juridic (in cazul persoanei juridice). De asemenea, reprezentarea in fata instantei in cadrul acestor cai de atac se va face numai de catre avocat sau consilier.

De retinut! Orice cale extraordinara de atac (recurs, contestatie in anulare sau revizuire), trebuie introdusa numai sub semnatura unui avocat sau consilier juridic.
De asemenea, reprezentarea in fata instantei in cadrul acestor cai de atac se va face numai de catre avocat sau consilier.

„Cei care vor nesocoti regulile vor constata pe propria piele ca nesemnarea recursului in conditiile aratate va duce la anularea acestuia, facand de prisos orice alta discutie, neapelarea la avocat sau consilier juridic in calea extraordinara de atac facand ca partea respectiva sa nu poata accesa aceasta cale de atac si/sau sa nu poata sustine recursul promovat potrivit noilor reguli”, atrage atentia Alina Tugearu.

Avocatul adauga, de asemenea, ca prezentele explicatii, ca de altfel si celelalte similare, venite pe oricare din fluxurile de informatie, nu trebuie nicidecum sa inlocuiasca reflexul de a apela la un specialist al dreptului imediat ce apare o problema juridica.

„Totusi, pana se ajunge la situatia concreta, este bine ca toata lumea sa fie pusa in tema cu noile reglementari si, mai ales, cu acele dispozitii a caror necunoastere sau ignorare ar putea cauza prejudicii care nu vor putea fi reparate prin apelarea ulterioara la un specialist”, opineaza reprezentantul ZRP. Mirela Oprea, avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie