Vasile Barbu, presedintele al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor: Rolul medierii in sesizarile de malpraxis- Video

 

In interventia avuta la  Conferinta “Legea 115/2012- Medierea in cazurile de malpraxis medical”, Vasile Barbu – presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a vorbit despre tendinta de crestere a sesizarilor de malpraxis.

Vasile Barbu- Presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor;Daca in anul 2011, numarul acestora se ridica la 731, in 2012, numarul sesizarilor de malpraxis a ajuns la 916. In cadrul aceleiasi statistici, Vasile Barbu a afirmat ca din cele 731 de cazuri din anul 2011, doar 17 au ajuns in instanta, iar restul 714 au fost solutionate de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor.  Modalitatea folosita, a fost aducerea de argumente pentru pacienti, discutiile avute cu medicul si personalul medical, precum si cu institutia medicala, mergandu-se pana la sprijinirea pacientului pentru recuperare.

Din discutiile avute cu pacientii, Vasile Barbu, a impartasit faptul ca, de multe ori pacientul are impresia ca medicul este Dumnezeu, netinand cont ca recuperarea lui tine si de el, dar si de resursele institutiei medicale.
„Am intalnit cazuri in care pacientul nu a respectat indicatiile medicului si asa s-a ajuns la conflict, sau in alte cazuri boala a avut diverse directii neasteptate, sau au existat accidente in actul medical.  La acest capitol putem vorbi si de conditiile de lucru, care nu sunt intotdeauna propice. Pacientul poate deveni nemultumit, dar resursele fiind limitate nu se poate vorbi de incompetenta sau malpraxis. Intotdeauna se alege calea cea mai buna pentru pacient, dar in limita resurselor.” a spus Vasile Barbu.

Informarea pacientului referitor la conditiile de sanatate din Romania, este foarte importanta.
De asemenea in Romania comunicarea medicului cu pacientul nu este una buna. Singura circumstanta atenuanta fiind lipsa timpului.

Vasile Barbu a mai explicat si care este rolul medierii in atenuarea conflictelor medicale: scutirea de timp si de sume importante de bani:”Inchipuiti-va daca toate aceste cazuri (731 in 2011, 916 in 2012) ajungeau in instanta, cat timp si cati bani se cheltuiau.”

Pe de alta parte, unii pacienti apeleaza direct la Colegiul Medicilor. Aici, solutionarea unui caz dureaza foarte mult, iar prescrierea poate veni in acest timp. Au existat cazuri in care pacientului i s-a dat drept de cauza, iar prescrierea a facut ca respectivul pacient sa nu mai aiba mijloacele necesare (probe) sa mearga mai departe, in instanta pentru a-si face dreptate. Deci, un alt rol al medierii, subliniat de Barbu este informarea de care pacientul are nevoie.

Simpla sesizare la Colegiul Medicilor nu rezolva intotdeauna problema pacientului, iar asiguratorul nu are nici un interes sa constate ca este vina medicului, pentru ca automat va trebui sa plateasca. De aici punandu-se intrebarea fireasca: cine rezolva problema pacientului?

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a mai afirmat ca la intocmirea legii malpraxisului, expertul in mediere trebuie sa fie prezent. Prevederea legala principala, dar si cea secundara (actele normative), ar trebui sa fie facuta cu consultarea pacientului, mediatorului, avocatului, medicului, institutiei medicala, organismului institutional, si bineinteles asiguratorului care preia riscul financiar in caz de malpraxis.

Vasile Barbu, a mai prezentat si faptul ca in ultimul timp, asociatiile de pacienti au inceput sa incheie colaborari cu asociatii de mediatori, pentru a colabora in cazurile sociale grave, cazuri in care pacientii nu pot apela la serviciile avocatilor sau a mediatorilor.
Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, s-a aratat increzator in aceasta colaborare, scopul acesteia fiind ca unele din cazurile sociale grave, sa poata beneficia de aceste servicii, ale mediatorilor(prin tarifare mai mica sau prin achitarea cu ajutorul unei alte persoane).

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

2 comentarii

  1. Cosma Valeria spune:

    Buna ziua!
    Multumescdin suflet ca exista oameni ca dumneavoastra.
    Sunt o victima a sistemului medical, bolnava de hepatita C si care astept cu nerabdare tripla medicatie.
    Oare cand?

  2. Albu stela spune:

    Buna seara. Va rog domnule presedinte sa ma ajutati intr.o problema grava. Fiul meu in virsta de 43 de ani a decedat la Buzau, datorita unei grave culpe medicale. M.am adresat Colegiului medicilor din Buzau dar de 9o zile nu primesdc nici un raspuns.Ajutoor va rog in numele unei mame disperate.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie