APMGR: Actualizarea listei de medicamente ar trebui sa aduca avantaje pacientilor, nu companiilor farmaceutice

 

Damian, APGMR: Din acele 120-140 de noi molecule care asteapta sa intre pe liste, unele sunt importante în tratamentele populatiei
Trebuie sa existe însa si un mecanism de control prin care sa se evalueze eficienta acestor medicamente
De exemplu, daca dupa un an de la introducerea unei noi molecule nu se vede niciun rezultat concret, acel medicament nu mai trebuie compensat.

medicamenteActualizarea listei de medicamente ar trebui sa aduca avantaje pacientilor, nu companiilor farmaceutice, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa gaseasca acele criterii stiintifice când introduce molecule noi pe liste care sa aduca beneficii reale, atrage atentia Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Dragos Damian, presedintele APMGR, a declarat pentru Curierul National ca s-a creat o isterie nationala privind aceasta actualizare, însa în terapii trebuie sa intre acele molecule necesare pacientilor care vor determina o crestere a starii de sanatate a populatiei. „Din acele 120-140 de noi medicamente care asteapta sa intre pe liste de medicamente compensate si gratuite unele sunt molecule care trebuie urgent sa fie introduse în tratamentele populatiei”, a explicat acesta. Conform lui, trebuie ca printre criteriile de introducere a noilor molecule sa existe si un criteriu de control. „Daca dupa un an de la introducerea unei noi molecule nu se vede, pe un indicator concret, nimic, trebuie luate masuri”, a continuat Dragos Damian, explicând ca de exemplu, în unele tari europene, daca o molecula nu are efecte pozitive ea nu este compensata.

Costurile actualizarii, acoperite prin clawback

În plus, costurile pentru actualizarea listei nu ar trebui suportate de catre companiile producatoare, prin taxa clawback. „Nu clawback-ul ar trebui sa acopere diferenta dintre consumul real si fondurile alocate pentru medicamentele compensate”, a spus presedintele APMGR, adaugând ca toti producatorii, si cei de generice si cei de originale, vor plati aceasta diferenta.
Astfel, producatorii de medicamente generice, care nu beneficiaza de pe urma introducerii actualizarii listei de medicamente, ar fi grav afectati de o povara fiscala inechitabila, cu consecinte grave asupra accesului pacientilor la tratamente accesibile, potrivit unui comunicat de presa transmis de APMGR.

Dragos Damian ne-a explicat ca acest lucru este nedrept. „Noi (producatorii de medicamente generice, n.r.) platim chiar daca nu beneficiem de actualizare. Asa este conceput sistemul clawback-ului, producatorii platesc o taxa unitara”, a continuat acesta.

Conform lui, în protocolul semnat cu Ministerul Sanatatii, APMGR a precizat ca ar fi corect ca valoarea platita de producatorii de medicamente generice sa fie plafonata la valoarea din ultimul trimestru de dinainte de introducerea de noi molecule pe listele de compensate.
„Daca se întâmpla acest lucru, producatorii de generice nu vor fi afecatati si vor exista si medicamente noi pe liste. Daca nu, clawback-ul va creste de la 13% din cifra de afaceri, la 18-19%, iar acest acest lucru va avea un impact devastator asupra companiilor”, a detaliat Dragos Damian.

Consum suplimentar de 500 mil. lei pe an

Potrivit estimarilor APMGR, introducerea în sistemul de decontare a medicamentelor aflate în prezent pe lista de asteptare va determina un consum suplimentar de peste 500 milioane lei pe an, care se va dovedi greu de controlat în conditiile în care valoarea medicamentelor neachitate pentru perioada 2011-2012 se ridica la 3 miliarde lei, se precizeaza în comunicatul de presa citat.
Saptamâna trecuta, Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) spunea, într-un comunicat de presa, ca deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului si ca noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare în acest an vor fi de fapt platite de catre producatorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la începutul fiecarui trimestru.

Actualizarea listei, amânata pentru 1 august

Joia trecuta, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara ca noua lista de medicamente compensate ar putea intra în vigoare la 1 august, în prezent aceasta fiind într-o „faza avansata” de lucru.
Acesta anuntase în aprilie ca actualizarea listei se va face de la 1 iulie. „Suntem într-o faza avansata cu noua lista de medicamente compensate. Speram ca, pâna la 15 iunie, aceasta sa fie gata, iar dupa aceea, timp de o luna, sa fie „cernuta” de catre specialisti”, a declarat ministrul Sanatatii. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie