UNNPR anunta ca in curand actele autentice vor fi intocmite intr-un singur exemplar, ce se va pastra la notariat

 

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR) anunta ca, în curând, va intra în vigoare regulamentul pentru punerea în aplicare a Legii 36/1995 modificata în luna ianuarie, una din noutati fiind ca actul autentic va fi întocmit într-un singur exemplar original, care se va pastra în arhiva notarului public, iar partile vor primi câte un duplicat.

Uniunea Nationala a Notarilor PubliciPotrivit unui comunicat al UNNPR remis luni AGERPRES, începând cu 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea 77/2012 pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale 36/1995, care a marcat însemnate schimbari în activitatea notariala. În scurt timp va intra în vigoare si regulamentul pentru punerea în aplicare a Legii 36/1995, republicata.

„O modificare notabila o constituie prevederea potrivit careia actul autentic va fi întocmit într-un singur exemplar original, care se va pastra în arhiva notarului public. Prin urmare numai acesta si anexele sale urmeaza sa fie semnate de parti si, dupa caz, de alte persoane prevazute de lege. În schimb, partile vor primi câte un duplicat de pe actul original, fara plata unor taxe suplimentare; duplicatul va purta numai semnatura notarului si sigiliul biroului notarial si va avea aceeasi forta probanta si, dupa caz, executorie ca si originalul actului”, a precizat UNNPR.

„Prin încheierea actelor notariale într-un singur exemplar original în primul rând se va reduce si poate chiar se va elimina posibilitatea falsificarii înscrisurilor notariale ce poarta semnaturile partilor. Pentru îndeplinirea obligatiei de comunicare a actelor autentice notariale catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, politie, oficiile de stare civila, directiile de taxe si impozite etc. se vor folosi tot duplicate. Dupa cum s-a aratat, toate duplicatele eliberate în ziua autentificarii actului sunt scutite de plata oricarui onorariu suplimentar”, a explicat Uniunea Notarilor.

UNNPR a adaugat ca aceasta procedura a încheierii actului notarial autentic într-un singur exemplar se întâlneste în majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene, în tari cu veche traditie în domeniul notarial cum sunt Franta, Belgia, Italia, Germania.

În actualul context legislativ, copiile legalizate din arhiva vor semana, ca forma, cu duplicatul actului autentic existent în arhiva notarului public; dupa formula de duplicat se va aplica încheierea de legalizare a copiei. Orice notar poate întocmi copii legalizate de pe duplicatele emise de orice alt notar.

Ulterior datei la care s-a autentificat actul, eliberarea unui duplicat va putea fi facuta numai de notarul public care detine arhiva în care se afla exemplarul original. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie