De frica proceselor, bancherii introduc clauze de mediere in contracte

 

Cel putin trei banci importante din România au inclus în contracte clauze speciale care spun ca, înainte de a ajunge în instanta, partile trebuie sa încerce sa rezolve conflictele pe cale amiabila

Mediere6Dupa ce s-au trezit cu mii de procese pe rol în urma modificarilor succesive ale legislatiei, bancherii din România au început sa puna pret pe metodele alternative de rezolvare a conflictelor cu clientii. La nivelul Asociatiei Române a Bancilor (ARB), au avut loc mai multe discutii în sensul promovarii acestor tehnici, iar Asociatia are si un corp destul de solid de specialisti în mediere, format din fosti bancheri si specialisti în drept. Mai mult, se pare ca ARB a facut si o recomandare bancilor pentru a include în contractele de credit clauze speciale care sa sprijine metodele alternative de rezolvare a eventualelor conflicte. Capital a întrebat cele mai mari banci din România daca au facut acest pas. CEC Bank nu are probleme semnificative cu procesele, însa a introdus clauze speciale pentru mediere, înca din 2010, dupa cum ne informeaza reprezentantii bancii. În aceeasi situatie se afla si Unicredit Tiriac, care spune însa ca a introdus recent astfel de prevederi contractuale. O clauza speciala în acest sens are Volksbank, una dintre bancile afectate serios de procese. Pe de alta parte, Raiffeisen, BRD si Bancpost au aratat ca, desi sustin caile alternative, nu au clauze dedicate si nici nu intentioneaza sa le introduca în viitorul apropiat. O situatie speciala o întâlnim la BCR, cea mai mare banca din România si una dintre institutiile de credit care s-au confruntat cu sute de procese. Banca are o clauza generala care include posibilitatea de a te adresa mediatorilor, însa precizeaza în mod explicit ca aceasta „nu aduce atingere dreptului clientului de a initia actiuni în justitie împotriva BCR“.

Acces mai greu la instante?

Clauzele privind medierea au forme aproape identice la bancile care le aplica. Desi pot constitui un avantaj pentru client, având în vedere ca ambele parti pot activa respectiva clauza, precizarile pot fi interpretate si ca o masura în plus de protectie pentru banci. În cazul CEC, clauza suna astfel: „Litigiile si neîntelegerile de orice fel privind încheierea, derularea, executarea si modificarea contractului vor fi solutionate de parti pe cale amiabila… iar daca nu se ajunge la un acord amiabil, agreat de ambele parti, acestea convin solutionarea definitiva a divergentelor pe cale judecatoreasca“. În interpretarea specialistilor contactati de Capital, aceasta prevedere înseamna inclusiv faptul ca actiunea judecatoreasca nu poate începe pâna nu sunt parcursi pasii specifici unei rezolvari amiabile. „Da, consecinta neparcurgerii unei asemenea proceduri (de rezolvare amiabila, n.red.) o reprezinta respingerea actiunii ca fiind inadmisibila sau prematura. Legea permite partilor sa stabileasca obligatia parcurgerii anumitor pasi înainte de a sesiza instanta. Partile stabilesc prin contract o procedura prealabila obligatorie“, explica un avocat specializat în drept bancar. Mentionam ca atât CEC Bank, cât si Unicredit sustin ca aceasta clauza nu întârzie în niciun fel accesul la justitie. Pe de alta parte, Volksbank admite ca trebuie parcursi pasii respectivi.

Multe motive pentru a evita procesele

Pentru o banca, o explozie a proceselor reprezinta o lovitura importanta, nu doar de credibilitate. Niciun efort nu pare prea mic pentru a evita o astfel de situatie. Un motiv în plus îl aduce o prevedere privind clauzele abuzive, care ar trebui sa intre în vigoare de la 1 iulie. Pe scurt, respectiva modificare reglementeaza procesele colective. Miza rezida în faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea în noul Cod civil a acestui tip de procese, sa modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de catre instante printr-un astfel de litigiu. Un studiu al BNR arata ca bancile ar putea pierde astfel pâna la 5 miliarde de lei. Bancherii nu au facut, de altfel, un secret din faptul ca vor face totul posibil pentru a evita includerea în Codul civil a acestor reglementari, iar Banca Nationala sustine demersul.

Consecinta neparcurgerii unei asemenea proceduri (de rezolvare amiabila, n.red.) o reprezinta respingerea actiunii ca inadmisibile.
Avocat, specialist în drept bancar

O simpla decizie a unei instante poate sa afecteze sistemul… Nimanui nu-i va conveni daca sistemul bancar va trece printr-un risc sistemic.
Radu Gratian Ghetea, presedinte, ARB

…daca nu se ajunge la un acord amiabil, agreat de ambele parti, acestea convin solutionarea definitiva a divergentelor pe cale judecatoreasca.
Clauza contract credit
Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Chirita Calin Catalin spune:

    Care e relevanta ca bancile introduc sau nu in contracte cand medierea este obligatorie.Deci indiferent ca vor sau nu intai trebuie sa treaca pe la mediere.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie