Ion Dedu: Certificatul de informare este ca un certificat de deces dat de medic dupa prescrierea unui medicament

 

Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere a vorbit in cadrul conferintei „Medierea, intre optiune si obligativitate” de la Brasov, despre etapele medierii si despre cum ar trebui sa actioneze mediatorul in diferitele situatii care se pot ivi.

Ion Dedu

Ion Dedu

Ion Dedu a tinut sa sublinieze faptul ca medierea este o prestare de serviciu, deci implicit va trebui remunerata pe masura. Problema care se pune este gratuitatea sedintelor de informare. Cand incepe si unde se termina sedinta de informare gratuita?

In cazul in care la etapa de informare, a venit la mediator o singura parte, iar aceasta parte mandateaza mediatorul sa faca diligentele, putem spune ca de aici incepe prestarea de servicii. Mandatarea mediatorului se face printr-un contract de prestari servicii, de pregatire a medierii conform art. 43 din Legea medierii, iar acest contract nu e gratis.

In baza acestui contract, mediatorul va depune toate eforturile pentru a aduce cealalta parte in mediere. In cazul in care respectiva parte nu va veni, mediatorul are obligatia de a intocmi un proces verbal care sa contina toate diligentele facute in baza contractului de pregatire a medierii.

Partea care nu a venit in mediere, in momentul in care va ajunge in instanta, va face cale intoarsa la mediator, deoarece instantei (pe baza procesului incheiat de mediator), i-a fost adus la cunostiinta faptul ca respectiva parte nu a indeplinit partea de informare a medierii.

In cazul in care ambele parti vor veni la sedinta de informare se va face analiza de conflict, se va elabora o strategie impreuna cu partile si se vor informa partile despre avantajele medierii pornind de la cazul lor particular.

Dupa informare, partile decid daca raman in mediere, semnandu-se un contract (si de aici incepe onorariul mediatorului), fie decid sa continue in instanta, caz in care se va completa un certificat de informare.

Certificatul de informare se elibereaza gratuit, iar cine va percepe taxa pe el va fi sanctionat de Consiliul de mediere.

„In opinia mea, certificatul de informare inseamna ca mediatorul nu este capabil sa pastreze clientul. Este ca un certificat de deces dat de medic dupa prescrierea unui medicament.” a conchis Ion Dedu.

I.T.F.

Sursa avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Rodica Nistor spune:

    Buna seara/ziua!
    Rodica este numele meu,sunt din Suceava sunt de curand mediator autorizat si ,constat ca ,medierea a intrat in Romania de 10 ani dar ea ,s-a desfasurat la nivel de formatori si 90% printre avocati si la bunul plac al avocatilor.La nivelul populatiei ,a justitiabilului ,nu se cunoaste nimic despre aceasta modalitate facila,eleganta si care ,ar putea sa insemne o reconciliere nationala ,intr-o tara atat de conflictuala.Acum insa ,trebuie sa te dai bine pe linga vreun avocat ca sa deschida si usa ta de mediator vreun justitiabil.Medierea este confiscata de avocati care se opun din rasputeri ca legea sa functioneze si ,eu ,nu stiu cine si cand o va debloca sau ,daca nu se va bloca de tot !
    Daca e vorba de lege ,ea este schioapa rau de tot ,stirbind din autoritatea mediatorului prin nevoia de autentificare sau de acceptare de catre un judecator a acordului de mediere .Acest lucru mi-a amintit de anii de dinainte de 89 cand ,un proces-verbal sau orice act ,trebuia verificat de secretarul de partid si ,abia dupa aceea, putea fi redactat.
    Cat despre gratuitate ,asta ,cred eu ,e tot opera avocatilor ,pe ideea ca,daca tot vreti voi ceva,ia faceti acel ceva gratuit!Asi vrea sa stiu si eu ce servicii face un avocat gratuit stiut fiind ca ,la avocat ,fiecare cuvant costa bani!Certificatul de informare ,inseamna timp,efort ,hartie ,imprimanta,adica bani,de ce nu am voie macar sa recuperez ce-am cheltuit!?E total aberant tot ce se intimpla cu medierea care ,repet se desfasoara doar la nivel de formatori si aranjamente cu avocatii!
    Intreb cu toata nedumerirea cand va functiona medierea asa cum ar trebui ?Cine trebuie sa promoveze legea in randul populatiei,ca nu e vorba sa-ti faci reclama tu ,mediatorul ci ,s-a faci propaganda pentru promovarea legii care nu este deloc cunoscuta iar acest lucru este foarte costisitor finaciar!Ma opresc aici deocamdata!
    Cu consideratie
    Rodica Nistor
    Mediator-Societate civila profesionala -Nistor%Asociatii
    Suceava

Adaugă părerea ta


 

Distribuie