Bunastarea in mediul rural, dorita de presedintele Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este necesara prioritizarea folosirii fondurilor UE alocate României prin Politica Agricola Comuna (PAC) pentru a asigura hranirea din surse proprii a populatiei tarii, dar si „certitudinea bunastarii în mediul rural”.

case la tara„Trebuie sa dam si bunastarea celor care traiesc în mediul rural. Trebuie sa vina si bunastarea în mediul rural, certitudinea de bunastare în mediul rural”, a afirmat presedintele la dezbaterea organizata la Palatul Cotroceni cu ocazia lansarii documentului strategiei de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2014-2020.

Seful statului a aratat ca pentru exercitiul 2014-2020 România are circa 19 miliarde de euro alocate prin PAC, cu 4,5 miliarde mai mult decât în 2007-2013, respectiv 12 miliarde pentru subventii prin plati directe, iar 7 miliarde pentru dezvoltare rurala, însa Guvernul român poate decide cu privire la transferul între cei doi piloni a circa 25% din aceasta suma.

„25% din sumele alocate la pilonul I si II pot fi la decizia statului, pot fi utilizati de pe un pilon pe altul. Asa, 25% sunt bani multi, discutam de 2-3 miliarde de euro, dar este esential cum îi folosim”, a argumentat presedintele.

El a aratat ca poate marii fermieri cum ar fi Culita Tarâta sau Adrian Porumboiu doresc ca acei 25% sa fie directionati spre platile directe, însa trebuie vazut daca nu ar fi mai bine sa fie folositi pentru modernizarea si întinerirea satului românesc.

„Eu nu spun sa nu fie dati la plati directe, dar atentie ce facem cu satul”, a avertizat Basescu, argumentând ca numai 2% din tinerii din mediul rural ajung sa faca facultate din cauza starii scolilor din comune, însa în localitatile rurale si ferme este nevoie de oameni bine instruiti.

El a spus si ca 60% din populatia rurala are peste 60 de ani.

„Deci, populatia e îmbatrânita în mediul rural, hai sa dam o sansa unei generatii mai tinere, care vede ca la oras s-a terminat cu cluburi, s-a terminat cu nu mai stiu ce, s-au închis, si îsi iau oamenii viata în mâini, cumpara 50 de hectare, sunt sprijiniti de bani europeni, hai sa vedem si partea asta a viitorului agriculturii, întinerirea oamenilor care practica agricultura”, a mai afirmat Basescu.

Presedintele Basescu a propus partidelor semnarea în septembrie, împreuna cu organizatiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care sa preia obiectivele raportului comisiei prezidentiale de specialitate, lansat luni în dezbatere publica pentru 30 de zile. Marius Fratila, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie