Cultivarea plantelor modificate genetic in ariile naturale protejate, aprobata de deputati

 

Parlamentul României a adoptat în urma cu câteva zile o lege care permite cultivarea plantelor modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Legea a fost trimisa la Presedintele României pentru promulgare.

grau modificat geneticArticolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „„(4) În ariile naturale protejate, de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Româna.”

Amendamentul de mai sus face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului.

Textul initial al respectivului alineat (4) din articolul 52 era: „(4) În ariile naturale protejate sunt interzise: orice activitati de obtinere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic”.

Camera Deputatilor a reprezentat for decizional, iar pe data de 28 iunie a fost trimis pentru promulgare.

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.

La definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana. Dimpotriva, se considera ca în foarte multe situatii activitatile umane de gospodarire a resurselor naturale pot continua.

Natura 2000 este o retea ecologica constituita din situri Natura 2000 de doua tipuri: Arii Speciale de Conservare (SAC – Special Areas of Conservation) constituite conform Directivei Habitate si Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA – Special Protection Areas), constituite conform Directivei Pasari.

Suprafata totala a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafata României. O buna parte din aceste situri se suprapun peste ariile naturale protejate de interes national (parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii). Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie