Maria Grapini: Suspendarea fondurilor UE pentru companii ar insemna o gaura de 135 milioane de euro

 

O eventuala suspendare a POS CCE s-ar constitui in deficit la bugetul de stat, intrucat ministerul a imprumutat bani de la Trezorerie pentru a acoperi platile catre beneficiari, a declarat ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Maria Grapini intr-un interviu acordat Business24.

maria grapiniMinistrul a adaugat ca impozitul forfetar din turism se va aplica, cel mai probabil din trimestrul patru al anului. In prezent se realizeaza un studiu de impact de Ministerul Finantelor.

In ce stadiu se afla studiul de impact pentru aplicarea impozitului diferentiat pentru turism?

Studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar a fost inaintat Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit unor declaratii pe care le-ati facut in urma cu cateva saptamani, impozitul forfetar pentru operatorii din turism ar fi trebuit sa se aplice de la 1 iulie. De cand se va aplica acest impozit?

In momentul de fata se lucreaza la draftul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice impreuna cu specialistii din cadrul Cabinetului Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, urmand ca impozitul sa fie introdus din trimestrul IV – 2013.

Cati bani a imprumutat Ministerul pentru IMM-uri si Mediu de afaceri de la Trezorerie pentru a plati proiectele finantate din POS CCE? Cand trebuie returnati banii?

La sugestia si demersurile facute de ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism catre Minsiterul Finantelor Publice, statul s-a imprumutat in Trezorerie de la 01.01.2013 pana la data de 30.06.2013 pentru o suma de 598.000.639,58 lei (135 milioane de euro) pentru plata proiectelor POS CCE in derulare, iar din aceasta suma totala, pentru Axa Prioritara 1 – Un sistem inovativ si ecoeficient de productie, au fost alocati 312.858.207,16 lei (71 milioane de euro).

Ce se va intampla in situatia in care CE va bloca fondurile pe POS CCE?De unde va fi acoperita suma utilizata din bugetul de stat pentru a plati beneficiarii?

Prima actiune de sprijinire a IMM-urilor pe care am considerat-o necesara a fost cea legata de facilitarea absorbtiei fondurilor europene. La momentul investirii mele in functia de Ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, toate proiectele depuse pe POS CCE, Axa 1, erau blocate din anul 2010, iar Organismul Intermediar pentru IMM-uri era suspendat din cauza suspiciunilor de frauda.

Astfel, prima masura pe care am luat-o in acest sens a fost cea de descentralizare a activitatii Organismul Intermediar pentru IMM-uri la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, prin preluarea proiectelor de catre Agentiile de Dezvoltare Regionala. De asemenea, am acordat asistenta IMM-urilor care aveau proiecte depuse in cadrul acestei axe si care depusesera cereri de rambursare, dar plata lor era blocata.

Banii vor fi recuperati din decontarile de la Comisia Europeana, iar daca programul POSCCE nu va fi deblocat, sumele imprumutate de la Trezorerie se vor constitui in deficit, iar statul va trebui sa se indrepte impotriva celor care au dus la blocarea programului.

Programul european destinat cu predilectie companiilor, blocat de 2 ani

Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.

Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.

Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit „un euro” pentru proiectele depuse pe POS CCE.

Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile nu se deblocheaza, Guvernul trebuie sa ramburseze in aceasta luna de la bugetul de stat banii imprumutati. Cristina Cauea, business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie